Yhä enemmän tulijoita – yhä vaarallisempi matka

In Ajankohtaista, kehitysapu, pakolaiset, turvapaikanhakijat by Anna Gustafsson0 Comments

Tänäänkin satoja uusia tulijoita noukitaan Välimerestä Italian vastaanottokeskuksiin. Kolmen viime vuoden aikana 580 000 ihmistä on tullut Italiaan Pohjois-Afrikasta, lähes poikkeuksetta Libyan kautta. Matkasta on tullut huomattavasti entistä vaarallisempi, kertoo Amnesty Internationalin tuore raportti.

Kun lailliset reitit Eurooppaan ovat useilta Afrikan maista tulevilta tukossa, tulijoiden on turvauduttava salakuljettajiin. Nämä toimivat yhä raaemmilla tavoilla, kuvaa Amnestyn raportti. Vielä kaksi vuotta sitten tulijat saapuivat jollain tavalla merikelpoisilla, puisilla aluksilla. Nyt yli yritetään lähes poikkeuksetta kumisella lautalla. Kun vielä kaksi vuotta sitten aluksissa oli satelliittipuhelin, jolla hälytettiin apua, nyt suurin osa pelastuksista tapahtuu, kun Italian rannikkovartiosto havaitsee aluksen. Matkaan lähdetään nyt ilman tarvittavaa määrää bensaa, jolloin ei ole tarkoituskaan päästä omin voimin perille. Merelle lähdetään myös lähes poikkeuksetta yöllä ja riittämättömillä määrillä vettä.

Tulijat ovat suurimmaksi osaksi Nigeriasta, Guineasta, Norsunluurannikolta, Gambiasta, Senegalista ja Malista. Ihmisoikeusjärjestöt ovat raportoineet tulijoiden olevan yhä huonommassa kunnossa. He ovat paitsi matkan uuvuttamia, myös vakavasti loukkaantuneita pahoinpitelyiden tai ampumahaavojen vuoksi. Ja ennen kaikkea heitä on yhä enemmän: tänä vuonna Italiaan on saapunut jo 85 000 pakolaista, kasvua viime vuodesta on 20 prosenttia. Noin 2 000 epäillään hukkuneen yrittäessään ylittää Välimeren.

Italia kantaa ison vastuun

Italia on ollut tulijoiden kanssa kovilla. Kun muut unionin jäsenmaat eivät ole ottaneet pakolaisia vastaan sovitusti, ovat Italian vastaanottokeskukset täynnä. Erityistä suuttumusta viime aikoina on herättänyt Itävalta, joka ilmoitti vahvistaneensa Italianpuoleista rajaansa 750 sotilaalla, pitääkseen mahdolliset tulijat poissa.

”Koko Euroopan idea perustuu sille, että jos yksi jäsenmaa joutuu pulaan, sitä autetaan”, sanoi Euroopan unionin komission varapuheenjohtaja Frans Timmermans tällä viikolla pitämässään puheessa. Timmermans osoitti vahvaa tukea Italialle. ”Italia on osoittanut pakolaisille ennen näkemätöntä solidaarisuutta viimeisten parin vuoden aikana. Mutta nyt kun tulijoiden määrä on voimakkaasti kasvanut, muiden Euroopan maiden pitää hoitaa osuutensa.”

Timmenmans kehotti ihmisiä huomaamaan, että pakolaiskysymys ei ole katoamassa mihinkään vielä tulevien vuosikymmenten aikana. Kestäviä ratkaisuja on pakko keksiä.

Unionilta apua Italialle

Europan unionin komissio esitti tällä viikolla laajan suunnitelman, jolla autetaan tulijoiden määrän kanssa taistelevaa Italiaa. Libyan rannikkovartiolle annetaan 46 miljoonaa rajojensa parempaan valvontaan. Italia saa 35 miljoonaa euroa lisärahoitusta tulijoiden pelastamiseen ja majoittamiseen.

Komissio myös lupasi selventää kansalaisjärjestöjen roolia meripelastustehtävissä. Monet järjestöt ovat mukana pelastamassa ihmisiä meren armoilta. Kriitikot kuitenkin sanovat, että pelastustehtävät lisäävät tulijoiden määrää ja samalla hyödyttävät raakoja keinoja käyttäviä salakuljettajia. Italia on uhannut sulkea satamansa muilta kuin omilta pelastusaluksiltaan, jos muut EU maat eivät vastaanota tulijoita lupaustensa mukaisesti. Se kehottaa esimerkiksi Espanjaa ja Ranskaa avaamaan satamansa myös pelastusaluksille.

Unioni arvioi, että noin 37 000 kaikkein suurimmassa hädässä olevaa turvapaikanhakijaa, joukossa suuri määrä lapsia, pitäisi pikaisesti saada siirrettyä Italiasta muihin jäsenmaihin. EU:n sisäministerien kokouksessa Tallinnassa tällä viikolla sovittiin kuitenkin, että tulijoiden ottaminen perustuu vapaaehtoisuuteen, eikä ketään jäsenmaata pakoteta.

Pelastaa vai palauttaa?

Euroopan unioni perusti rahaston vuonna 2015 tukemaan esimerkiksi Libyaa, jotta tulijoiden määrää saataisiin hillittyä. Maastamuutto aiheuttaa monia sosiaalisia ongelmia myös lähtömaissa. Rahastoon ei kuitenkaan ole saatu kerättyä jäsenmailta luvattua 202 miljardia euroa. Tällä hetkellä kasassa on vasta 90 miljardia. Tässäkin asiassa Italia on närkästynyt muihin jäsenmaihin, maksettuaan itse rahastoon 32 miljardia, esimerkiksi Saksa ja Ranska ovat maksaneet vain 3 miljardia kumpikin.

Amnesty International moittii unionia väärästä painotuksesta. Sen sijaan, että painotettaisiin ihmisten pelastamista, vahvistetaan Libyan rajoja.

John Dalhuisen, Amnestyn Euroopan johtaja sanoi tällä viikolla, että unionin linjaus jättää tuhannet välittömään vaaraan.

”Libyalla ei ole minkäänlaista mahdollisuutta suojella pakolaisia ja turvapaikanhakijoita. Maassa on laajalle levinnyttä väkivaltaa ja ihmisten hyväksikäyttöä, pakkotyötä ja julmuutta”, Dalhuisen kuvaa Libyaa.

”Reitti Välimeren yli on jo nyt maailman vaarallisin reitti pakolaisille, ja jos alkuvuoden luvut jatkuvat samanlaisina, ihmisiä kuolee Välimeren ylityksessä tänä vuonna ennätysmäärä.”

Toimittaja: Anna Gustafsson

Linkki Amnestyn raporttiin: https://www.amnesty.org/en/documents/eur03/6655/2017/en/

Jutun lähteinä on käytetty The Guardian -lehden artikkelia 6.7. 2017 sekä Financial Times -lehden artikkelia 6.7.2017.

 

Leave a Comment