Vihapuhe vaalikampanjassa lisää väkivaltaa

In Ajankohtaista, Islam, media, politiikka, rasismi, vihapuhe, viharikos by Anna Gustafsson0 Comments

”Syyrialaisten pakolaisten joukossa voi olla armeijan verran Isis-taisteilijoita.”

”Kannattaisi todella miettiä moskeijoiden sulkemista Yhdysvalloissa”

Muslimien maahantulokielto ja slogan ”Islam hates us.” Muun muassa näitä vaalilauseita käytti Donald Trump käydessään voittoisaa vaalikampanjaansa USA:ssa viime vuonna. Trump loi kuva Yhdysvalloista maana, jossa pakolaiset ja maahanmuuttajat tulee nähdä uhkana. Erityisesti hän kohdisti kovat sanansa kahta ryhmää vastaan, meksikolaisia ja muslimeja.

Vaalipuheet on helppo kuitata vaalipuheiksi, olkoonkin, että tässä tapauksessa puheet johtivat voittoon. Voiton myötä odotukset lupausten toteuttamiseksi ovat olemassa. Mutta amerikkalaisen Kalifornian osavaltiossa sijaitsevan San Bernardinon yliopiston tutkimus osoittaa, että vaalipuheet johtivat selkeään viharikosten kasvuun Yhdysvalloissa.

Vuonna 2015 viharikokset Amerikassa nousivat ennätyslukuihin sitten vuoden 2011 terrori-iskujen jälkeen. Syitä on monia, eikä voida suoraan osoittaa, että vihapuhe vaalikampanjassa on ainoa tekijä islamofobiaan. Eräs keskeinen tutkimuksessa esiin nostettu syy on, että monet amerikkalaiset elävät eristyksissä, eivätkä jokapäiväisessä elämässä itse kohtaa ja tutustu muslimeihin. Tutkimuksessa ne, joilla tuttavapiirissä oli muslimeja, suhtautuivat heihin positiivisemmin. Terrori-iskut ja uutiset sodista ja levottomuuksista maailmalta lisäävät myös viharikoksia, mutta niiden synty on kokonaisuus, johon vaikuttaa moni asia.

Tutkimuksessa kerättiin viharikostilastot kaikkiaan 20 osavaltiosta. Vuonna 2015 viharikokset muslimeja kohtaan lisääntyivät jopa 78 prosenttia. Viharikokset arabitaustaisia kohtaan lisääntyivät yli 200 prosenttia.

Poliittisilla puheilla on yhteys väkivaltaan

San Bernardinon yliopiston viharikosten ja ääriajattelun tutkimuslaitos toteutti tutkimuksen. Yliopistokaupungissa tapahtui vakava terrori-isku vuonna 2015.  Syed Rizwan Farook and Tashfeen Malik, naimisissa oleva pakistanilaistaustainen, Amerikassa asuva pariskunta teki julman, kehitysvammaisten palvelukeskukseen kohdistuneen iskun, jossa kuoli 14 ja haavoittui 22 ihmistä.

San Bernardinon yliopiston tutkimuksessa selvisi, että poliittisten johtajien käyttämällä retoriikalla terrori-iskujen jälkeen on suuri merkitys siinä, miten ihmiset selviävät iskusta ja sen aiheuttamasta järkytyksestä. Löytyi selvä yhteys sen välille, kuinka jyrkkiä kannanottoja johtavassa asemassa olevat ihmiset esittävät, ja kuinka paljon väkivaltarikoksia muslimeihin sen jälkeen kohdistuu. Trumpin muslimikielteisillä kommenteilla terrori-iskun jälkeen vuonna 2015 tapahtui raju nousu viharikosten määrässä. Verrattuna vuoteen 2011, kun presidentti Bush puhui syyskuun 11. päivän terrori-iskujen jälkeen Islamista rauhan uskontona, ja sanoi, etteivät terrori-iskut ole Islamin todelliset kasvot, ei samanlaista nousua viharikoksissa tapahtunut.

”On hyvin houkuttelevaa ajatella, että poliittinen retoriikka todellakin ohjaa ihmisten käyttäytymistä”, sanoo kriminologian professori Brian Levin San Bernardinon yliopistosta. ”Se tapa millä puhutaan, on suoraan yhteydessä viharikoksiin.”

Rasismin negatiivinen kehä

Myös Suomessa rasismiin ja vihapuheeseen perehtynyt tutkija on havainnut yhteyden vihapuheen ja yleisen ilmapiirin kanssa. Tutkija Karin Creutz viittaa useisiin kansainvälisiin tutkimuksiin ja muistuttaa, että rasistisessa yhteiskunnassa kaikki voivat huonosti.

”Vihamielinen ilmapiiri synnyttää lisää vihamielisyyttä. Se on kuin negatiivinen kehä, rasistisessa yhteiskunnassa kaikki voivat huonosti, eivät ainoastaan ne, jotka ovat rasismin kohde. Kaikki voivat huonosti vihamielisessä ja aggressiivisessa ilmapiirissä.  Pahoinvointi ei tuota eheää ja tasapainoista yhteiskuntaa ja kansalaisia jotka kokisivat olevansa hyvinvoivia ja luottavat järjestelmään. ”

Tutkija John Horgan, joka tutkii terrorismin psykologiaa Georgian yliopistossa Yhdysvalloissa, sanoi Washington Post –lehden haastattelussa syyskuussa 2016:

”Jos Trumpin muslimivihamielisiin kommentteihin ei puututa, se kylvää epäluottamusta ja keskinäistä epäilyä. Se taas on uhka koko kansalliselle turvallisuudellemme. Silloin uhka ei kohdistu vain muslimeihin, vaan kaikkiin amerikkalaisiin.”

Voit tutustua Kalifornian San Bernardinon yliopiston tutkimukseen ja työhön tämän linkin kautta:

https://csbs.csusb.edu/hate-and-extremism-center

Toimittaja: Anna Gustafsson

 

Leave a Comment