Uusia kokemuksia Musiikkitalossa

In Selkosuomi by Anna Gustafsson0 Comments

Orkesterin viritysääni kaikuu Musiikkitalon suuressa salissa. Viimeinen harjoitus ennen illan konserttia alkaa. Ohjelmistossa on ensin ranskalaisen 1800-luvun lopun säveltäjän, Claude Debussyn musiikkia. Väliajan jälkeen soitetaan Sibeliusta: Kolmas sinfonia ja sävelruno Lemminkäisen kotiinpaluu.

Harjoitusta kuuntelee paljon koululaisia ja opiskelijoita. Joukossa on ainakin kolme ensikertalaista Musiikkitalossa. 24-vuotias Dat Vo, Liam Parsons, 28 ja Emat Al-Abbas, 27. He opiskelevat suomen kieltä Stadin ammattiopistossa.

Vietnamista kotoisin oleva Dat on ollut Suomessa jo muutaman vuoden ajan. Dat soittaa kotona silloin tällöin kitaraa. Hän kuuntelee mielellään Bob Marleyn musiikkia.

”Kuulin klassista musiikkia ensimmäistä kertaa. Se oli tosi rentouttavaa. Tuli tunne, kuin katsoisi elokuvaa. Kotona en kuuntele ollenkaan tällaista musiikkia.”

Dat kuvailee konsertin ensimmäistä osaa hyvin. Sävellys kertoo keväästä, toukokuusta. Säveltäjä on sisällyttänyt sävellykseensä osan ranskalaista lastenlaulua. Se kertoo metsästä.

Kapelimestari Olari Elts pyytää orkesteria soittamaan uudelleen ja uudelleen. Osa yleisöstä ei jaksa kuunnella. Englannista Suomeen muuttanut Liam jaksaa kuunnella hyvin. Hän on kokenut muusikko. Liam on esiintynyt kitaran kanssa ja laulaa edelleen kotona joka päivä. Klassinen musiikki on tuttua jo lapsuudenkodista. Liamin sisko soitti orkesterissa.

”Nautin koko konsertista. Ensimmäinen osa oli mielestäni paras, mutta tämä oli kokonaisuudessaan hieno kokemus. Tulisin mielelläni konserttiin uudelleen, jos ohjelmistossa olisi esimerkiksi Bachia tai muuta barokkimusikkia.”

Irakista kotoisin oleva Emat ei pitänyt konsertista kovin paljon. Hän on tottunut kuuntelemaan irakilaista musiikkia tai sitten poppia. Musiikkia hän kuuntelee silloin, kun uni ei tahdo tulla.

”Klassinen musiikki ei ole minua varten. Olisi silti hyvä kokemus käydä Musiikkitalossa, koska en ole täällä aikaisemmin ollut. Hieno paikka.”

 

 

 

Leave a Comment