“Tulin Suomeen viikko sitten”

In Ajankohtaista, lapset, turvapaikanhakijat by Anna Gustafsson

Leila, 15

” Nimeni on Leila ja olen 15-vuotias. Olen kotoisin Afganistanista, mutta olen asunut melkein koko ikäni, ihan pienestä lapsesta asti Iranissa, pääkaupungissa Teheranissa. Olen ollut Suomessa nyt viikon. Yllätyin, kun näin täällä lunta ja on niin kylmää. Matka tänne oli niin pitkä. Olen vieläkin väsynyt. Emme tulleet lentokoneella, vaan kävelimme, kävelimme niin paljon ja niin pitkään.

Olen nähnyt paljon ongelmia matkan aikana, liian paljon. Tulimme sisään Eurooppaan Kreikan kautta. Kun pääsimme Eurooppaan, se oli iso helpotus. Tunsin, että olen vihdoin turvassa. Tunne on vain vahvistunut täällä Suomessa. Täällä on rauhallista. Perheessäni on isä, äiti ja veljeni Reza. Hän on noin 13-vuotias. Hänen tarkka syntymäpäivänsä ei ole tiedossa, mutta syntymävuosi on. Paperit jäivät Afganistaniin, kun jouduimme lähtemään. Asumme nyt vastaanottokeskuksessa. Ei ole vielä varmaa, minne meidät siirretään. Olemme kaikki vielä väsyneitä matkasta, mutta olemme iloisia, että saamme olla täällä.

Vaikka olen vasta tullut Suomeen viikko sitten, ajattelen jo tulevaisuutta. Suomessa haluan opiskella ja mennä yliopistoon. Minua kiinnostaa kaupallinen ala. Haluaisin jatkaa kouluani siitä, mihin se jäi Iranissa. Iranissa kukaan ei voi valita omaa ammattiaan, se annetaan sinulle. Iranissa myös sanotaan, että koska olet afgaani, sinun pitää tehdä sitä ja sitä. Suomessa on hienoa, että ihminen voi itse päättää, mitä hän haluaa opiskella. Isänikin toivoo, että saisimme Suomessa hyvän koulutuksen. Pelkäsin koko matkan Iranista Suomeen, mutta en pelkää enää.”

Toimittaja: Anna Gustafsson