Toteuta sitä, mikä sinulle on tärkeää!

In Ajankohtaista by Anna Gustafsson0 Comments

Helsingin Ohjaamossa keräännyttiin kuuntelemaan tarinoita periksiantamattomuudesta #omaamieltä -tapahtumassa. Omia kokemuksiaan kertoivat toimittajat Susani Mahadura ja Yagmur Özbergan, artistit Kalle Havumäki ja Hassan Maikal, tubettaja Joonas Pesonen ja yrittäjä Amanda Sundell. 

 

Toimittajat Susani Mahadura ja Yagmur Özbergan juontavat Yle puheella omaa nimeään kantavaa keskusteluohjelmaa. Ohjelmassa juhlitaan Suomen monimuotoisuutta ja halutaan antaa tilaa vähemmistöille, joiden ääni ei ehkä muuten julkisuudessa kuulu.

Susani Mahadura:

”Kun olin nuori, katsoin koulun jälkeen tosi paljon Dr. Philiä. Myöhemmin löysin Oprahin ja ajattelin heti että wau, tota mäkin haluan tehdä. Nykyisessä työssä minua motivoivat eniten ne yksittäiset viestit, että joku on ohjelman seurauksena muuttanut ajatteluaan. Meillä oli esimerkiksi juuri vieraina Suomen Sisun ja perussuomalaisten edustajia radiossa. Otimme heidät vastaan Suomi-paidat päällä ja Suomen lippua heiluttaen. Keskustelusta tuli hyvä, vaikka emme olleetkaan samaa mieltä. Lopulta Suomen Sisu halusi ottaa meidän kanssa yhteiskuvan ja he laittoivat sen ylpeinä omaan faceensa. Tuli tunne, että on muuttanut jotain. Itse kamppailen hiukan monikulttuurisen taustani vuoksi. Tunnen itseni täysin suomalaiseksi, ja monikulttuurisuuden rikkaus on minulle jotenkin itsestäänselvyys. Olen joutunut miettimään sitä vasta viime aikoina. ”

Yagmur Özbergan:

”Ajattelen, että olen onnekas, kun minulla on taustallani toinenkin kulttuuri, se on pelkästään rikkaus. Taustastani on minulle apua ja aion ehdottomasti hyödyntää sitä jatkossakin. Ohjelmasta tulee aika paljon palautetta. Odotin enemmänkin negatiivista, mutta kommentit ovat enimmäkseen hyviä. Susani vitsailee ohjelmassa, että olen ”turunturkkilainen”, otan sen ihan huumorilla. On hyvä, että Suomessa ollaan selvästi menossa monikulttuurisempaan suuntaan.”

Hassan Maikal on helsinkiläinen artisti ja yhteiskunnallinen vaikuttaja. Maikal tubettaa nimellä Kontulan Hassan. Musiikissaan Maikal on käsitellyt muun muassa rasismia ja nuoria maahanmuuttajia.

 

”Kun olin nuori, huomasin, että monet laskivat unelmiensa tasoa. Sanoivat, ettei voi haaveilla jostain koska on Kontulasta, tai koska on somali. Halusin näyttää että mikä vaan on mahdollista. Nyt monet maahanmuuttajanuoret ajattelee, että koska Hassan on tehnyt ton, ehkä mäkin voin. Mulle oma taustani on pelkästään voimavara. Voin yllättää ja jään hyvin mieleen. Sosiaalinen media on ehdottomasti tehokkain tapa vaikuttaa. Vaikuttamisessa tärkeintä on saada ihmiset liikkeelle, ja se onnistuu sosiaalisen median avulla.”

Joonas Pesonen eli @pesojoonas on tubettaja ja sometähti. @pesojoonas elää tällä hetkellä tubettamisella ja kiertää kouluissa kertomassa sosiaalisesta mediasta.

”Olen kiertänyt paljon kouluissa ympäri Suomen. Kaikki, jotka on joskus katsoneet Suomen karttaa arvaa että siihen kuluu aikaa. Sosiaalisella medialla on helppo tavoittaa kerralla paljon ihmisiä ja vaikuttaa. Itselläni ei kärsivällisyys riittäisi politiikkaan, pidättäydyn puheessa ja liikkuvassa kuvassa. Ihmiset ei aina ymmärrä, kuinka paljon valmistautumista yksi video vaatii. Omasta työajastani puolet menee suunnitteluun ja käsikirjoittamiseen. Se, että julkaisee videon, on lopulta vain pieni osa työtä. Moni nuori haluaa nyt olla tubettaja. Kaikki eivät kuitenkaan voi olla soikkuu tai mmiisas, se ei kuitenkaan tarkoita, etteikö unelmia voisi tavoitella.”

Kalle Havumäki eli MC KOO on helsinkiläinen räp-artisti. Hän on ollut solistina kehitysvammaisista koostuvassa Resisposse-kokoonpanossa. Kallen oma levy on juuri valmistunut.

”Kiinnostuin räpistä hyvien taustojen vuoksi ja aloin tehdä musiikkia jo 13-vuotiaana. Tällä hetkellä mun elämässä tapahtuu suuria. Oma levy tulee ulos maaliskuussa. Olen tosi iloinen ja ylpeä siitä. Olen joutunut elämässäni puolustamaan itseäni tosi paljon. Some on musta mennyt liian pitkälle, siellä on paljon kiusaamista. Vihaajista ajattelen, että jos joku ei tykkää niin ei tarvi kuunnella. Mua ärsyttää tosi paljon, että jotkut ei halua olla kehitysvammaisten kanssa tekemisissä. En tykkää siitä, ettei auteta, jos joku vaikka kaatuu. Kaikkia pitää auttaa. Mä haluan tuoda itseäni esiin, niin ihmiset ymmärtää asioita paremmin. Olen saanut muutosta aikaan musiikilla. Esimerkiksi Kolamies – kappale on saanut monet jättämään alkoholin.”

Amanda Sundell perusti vuonna 2014 oman yrityksen. Dropp myy Etelä-Pohjanmaalla pullotettua lähdevettä ja kestäviä juomapulloja. Yrityksen tuotto lahjoitetaan kokonaan Itämeren suojeluun.

”Olen helsinkiläinen ja meri on minulle aina ollut tärkeä. Olen saanut kokea puhtaan Itämeren lapsuudessani, toivon, että elämäni aikana näkisin sen taas. Puhtaan Itämeren tavoittelussa pitää olla kärsivällinen, sillä positiivinen kehitys näkyy hitaasti. Minulla on kuitenkin vahva halu tehdä muutos. Politiikkaan en ole halunnut lähteä, mutta yrittäjän roolissakin voi ajaa yhteisiä asioita. Droppin tuotoilla on jo saatu aikaan tutkimusohjelma yliopistolle. Moni ehkä arkailee ryhtyä yrittäjäksi, mutta sen voi oppia. Nuorten pitäisi muistaa, että yrityksen perustamiseen on myös mahdollista saada paljon apua.”

Toimittaja: Anna Gustafsson

Leave a Comment