Sotaa nähneitä lapsia hoidetaan

In Selkosuomi by Anna Gustafsson

Tämä artikkeli on kirjoitettu selkosuomeksi. Selkosuomi on yksikertaista, selkeää suomen kieltä. Voit lukea tämän artikkelin alkuperäisen version Safe stadin sivuilta. 

Hymy. Se puuttuu lapsilta, jotka ovat nähneet väkivaltaa esimerkiksi sodassa. Joitakin lapsia ja nuoria on sodassa kidutettu. Sodan kokeneet lapset kärsivät sotatraumasta. Vaikka lapsi on nyt turvallisessa maassa, hän ei voi unohtaa pahoja asioita. Lasten ja nuorten on vaikea puhua asiasta. Päiväkodissa tai koulussa huomataan, että lapsen käytös on muuttunut.

Sotatraumasta kärsiviä lapsia autetaan Helsingin Diakonissalaitoksen Kidutettujen kuntoutuskeskuksessa. Siellä hoidetaan myös aikuisia. Aikuisten kokemat sotatraumat vaikuttavat koko perheeseen, myös lapsiin.

Sotatraumasta kärsivä lapsi voi toistaa pahoja kokemuksia leikissä. Hänellä voi olla kipuja ja vaikea nukkua. Kuntoutushoidossa lapsi voi kertoa pelottavista kokemuksista.

Psykiatrinen sairaanhoitaja Marjo Neste hoitaa sotatrauman saaneita lapsia. Hoito tehdään yleensä perheen kotona. Ensin piirretään ja kerrotaan yhdessä perheen tarina. Se alkaa siitä, kun vanhemmat ovat syntyneet. Lapset saavat myös kertoa. Tarinan kertominen auttaa perhettä yhdessä. Perheen tarinassa on myös hyviä tapahtumia, ei pelkkää sotaa. Perheen tarinan kertominen auttaa huomaamaan sen.

Joskus muisto pahoista asioista tulee yhtäkkiä. Sen voi aiheuttaa esimerkiksi kova ääni tai poliisin näkeminen. Kun lapsia ja nuoria hoidetaan, heitä autetaan hyväksymään pahatkin muistot ja käsittelemään niitä.

Psykiatrinen sairaanhoitaja Marjo Neste sanoo, että kaikki hoidettavat tulevat sotaa käyvästä maasta. He ovat kokeneet pommituksia ja kuulleet sodan ääniä. He ovat nähneet aseita ja naamioituneita ihmisiä. He ovat kokeneet, että voivat kuolla. Joskus lapsetkin ovat joutuneet näkemään väkivaltaa perheenjäseniä kohtaan. Sotatraumasta kärsivää lasta autetaan pysymään tässä hetkessä, jossa hän on turvassa. Hoito kestää kauan, vähintään vuoden. Lapsi voi kuitenkin hoidon ansiosta toipua. Siinä auttavat myös koulu, ystävät ja perhe.