Rasistinen puhe synnyttää pahoinvointia kaikille

In Ajankohtaista, netti, rasismi, vihapuhe by Anna Gustafsson

creutz_karin

Väitöskirjatutkija Karin Creutz on tarkastellu mediaa 15 vuotta. Tässä ajassa maailma on ehtinyt sosiaalisen median myötä muuttua täysin. Tutkija vahvistaa sen tuntuman, mikä lähes jokaisella netin käyttäjällä on: kielenkäyttö netissä on koventunut ja vihapuhe yleistynyt. Kynnys siihen, mitä on hyväksyttävää julkisesti sanoa, on madaltunut rasistisen puheen osalta. Tutkija kuitenkin muistuttaa, että emme ole Suomessa ilmiön kanssa yksin.

”On hyvä muistaa, että kehitys on ollut samanlaista kaikkialla Euroopassa”, väitöskirjatutkija Karin Creutz sanoo. ”Kaikkialla Euroopassa on nähty populistipuolueiden nousu. Nämä puolueet ovat tuoneet mukanaan kaksi keskeistä aihealuetta yleiseen keskusteluun: EU ja maahanmuutto. Muut puolueet käsittelevät kaikkia asioita, mutta nämä puolueet ovat fokusoituneet pääosin näihin ja ovat siksi onnistuneet kaappaamaan retorisen kentän. Muu puhe on reaktioita siihen, mitä nämä puolueet tuovat esille.”

Kun uutisia luetaan lähes yksinomaan netistä, on niiden otsikoinnista tullut mediataloille keino saada ihmiset pysähtymään sivuilleen. Puhutaan klikkijournalismista, jossa vetävin, kärkevin otsikko saa ihmiset klikkaamaan uutisen auki. Myös uutisten kommenttipalstat ovat keino saada ihmiset pysymään uutissivusoilla pidempään. Kaikki eivät välttämättä ollenkaan lue uutisia taustoitetuista, riippumattomista lähteistä, vaan selaavat Facebookista muiden päivityksiä tai Twitteristä itseä kiinnostavia otsikoita. On helpompaa lukea sellaista, joka jo tukee omia mielipiteitä, kuin tulla haastetuksi. Yhteiskunnan tempo on nopeutunut, kuvaa mediatutkija Karin Creutz.

”Sosiaalinen media on ruokkinut paljon ihmisten halua saada nopeasti tietoa. Ihmiset haluavat nopeasti saada käsityksen jostakin, hakevat sen netistä, linkittävät ja niin uutinen leviää. Tällä tavalla esimerkiksi MV-lehden tapaiset mediat, jotka eivät millään tavoin toimi perinteisen median eettisten sääntöjen mukaan, pääsevät levittämään virheellisiä ja valheellisia tietoja. Suomessa ongelma on, että ei ole annettu kovin hyviä malleja, joilla reagoida, eikä ole sanottu selkeästi, että tässä menee raja.”

Tutkija Karin Creutz viittaa useisiin kansainvälisiin tutkimuksiin ja muistuttaa, että rasistisessa yhteiskunnassa kaikki voivat huonosti.

”Vihamielinen ilmapiiri synnyttää lisää vihamielisyyttä. Se on kuin negatiivinen kehä, rasistisessa yhteiskunnassa kaikki voivat huonosti, eivät ainoastaan ne, jotka ovat rasismin kohde. Kaikki voivat huonosti vihamielisessä ja aggressiivisessa ilmapiirissä.  Pahoinvointi ei tuota eheää ja tasapainoista yhteiskuntaa ja kansalaisia jotka kokisivat olevansa hyvinvoivia ja luottavat järjestelmään. ”

Toimittaja: Anna Gustafsson