Puhos – Suomen vaikuttavin monikulttuurinen yhteisö

In Vierasblogi by Anna Gustafsson1 Comment

Puhoksen ostoskeskus avattiin vuonna 1965 Helsingin Itäkeskukseen. Kun Puhos avattiin, se oli Suomen suurin ostoskeskus. Nykyisin Puhos saattaa herättää monia tunteita, niin maahanmuuttajataustaisten kuin suomalaisten keskuudessa. Monilla helsinkiläisillä on varmasti muistoja Puhoksesta vuosien varrelta.

Puhos toimii nykyään monikulttuuristen yhteisöjen kohtaamispaikkana, sillä suurin osa Puhoksen yrityksistä ovat monikulttuurisia. Itä-Helsingissä maahanmuuttajataustaisten helsinkiläisten osuus asukkaista on keskimääräistä isompi, joten on ehkä luonnollista, että maahanmuuttajien yritystoimintaa on Puhoksellakin.

Puhoksessa on aistittavissa vahva basaarimainen tunnelma, jonka luovat Puhoksen uniikit kaupat ja yritykset, jotka tarjoavat palveluita, joita esimerkiksi viereisestä Itiksestä ei löydy.

Asiakas voi tutustua useaan kulttuuriin jo pelkästään vierailemalla eri etnisissä kaupoissa, ravintoloissa ja kahviloissa, joissa voi maistella vaikkapa somalialaisia tai kurdilaisia makuja.

Maahanmuuttajien lisääntyessä tulee Puhoksen kaltaisten kohtaamispaikkojen sekä yritysten tuotteiden tarve kasvamaan entisestään.

Huhuja liikkuu, että Puhos olisi purkamisuhan alla. Tämä on herättänyt jännitteitä ja huolia pienyrittäjien keskuudessa. Vaikka Puhos onkin pienen kunnostuksen ja siivouksen tarpeessa, kalliin remontin pelätään hajottavan nykyisen Puhoksen yhteisöllisyyden.

Helsingin Sanomat kirjoitti viime vuoden joulukuussa artikkelin Puhoksesta ja sen pienyrittäjien huolista. Artikkelissa haastateltiin useita yrittäjiä, kuten somalialaista, hyvinkin suosittua Benadir kahvilan omistajaa Mohamed Hassania sekä valtakunnallisesti toimivan elintarvikekaupan Alanya Oriental Marketin omistajaa Aleattin Grumucia. Alanya ei artikkelin mukaan palvele pelkästään Suomessa asuvia maahanmuuttajataustaisia asiakkaita, vaan myös turvapaikanhakijoita ja kantasuomalaisia.

On totta, että toimiakseen jatkossakin kulttuurien ja ihmisten kohtaamispaikkana, Puhos kaipaa huolenpitoa. Moni on ehkä huomannut, että viime aikoina joukko nuoria on siivonnut ja kunnostanut Puhosta. Tämä ei ole pelkkää vapaaehtoistoimintaa Puhoksen ystäviltä, vaan Monik ry:n sekä uuden startupin, Work Pilotsin yhteinen projekti.

Work Pilots mahdollistaa keikkatöitä matalalla kynnyksellä nuorille, jotta he voivat saada lisäansioita ja työkokemusta. Monik ry puolestaan on voittoa tavoittelematon järjestö, joka panostaa työllistävään- ja nuorisotyöhön tarjoamalla mm. uraneuvontaa, koulutuksia ja työhönvalmennusta.

Nuorten työ Puhoksen kunnostamiseksi ei ole jäänyt huomaamatta. Nuoret ovat omien kertomusten mukaan saaneet positiivista palautetta työstään, mutta kokevat, että Puhos vanhana liiketilana kaipaa edelleen jatkuvaa kunnostamista.

Monikin ja Work Pilotsin kokeilu Puhoksessa on osa ME-talon uutta Itä-Helsingin nuorten ja maahanmuuttajanuorten työllistämistoimintaa. Mukana tätä kokeilua ovat olleet mahdollistamassa ME-säätiö, Monik, Lähitapiola ja Cinia. Puhos historiallisena ja monikulttuurisena kokonaisuutena ansaitsee kunnossapitoa pysyäkseen jatkossakin kulttuurien ja ihmisten aitona ja ainutlaatuisena kohtaamispaikkana Helsingissä.

Kirjoittaja: Ahmed Said, Monik ry:n järjestökoordinaattori

Comments

  1. Maasha alah adeer. Hyvää artikkeli. Kiitos

Leave a Comment