Palvelua hymyn kera

In Ajankohtaista, Maahanmuuttajanuoret, ruoka by Anna Gustafsson0 Comments

Iloinen hymy tervehtii kahvilan tiskin takaa asiakkaaksi tullutta isää pienen poikansa kanssa. 20-vuotias Rim Ben Slimane tarjoilee pullat ja mehut reippaasti, iloisen rupattelun säestämänä. Poika istuu tyytyväisenä pöytään nakertamaan Rimin tänään aamulla leipomaa korvapuustia.

Rim on työskennellyt Maunula-talon Månsas Deli –kahvilassa tammikuusta alkaen. Månsas Deli palvelee kaikkia talossa kävijöitä, niin kirjaston kuin nuorisotalonkin asiakkaita. Vilinää riittää.

Uuden Maunula-talon myötä avattu kahvila Månsas Deli on Helsingin kaupungin Nuorisojaoston ja Sadin ammattiopiston yhteinen työllistämisprojekti nuorille. Puolen vuoden työnteossa nuorelle karttuu rutkasti itseluottamusta, kokemusta ja osaamista.

Tammikuussa kahvilassa työnsä aloittanut Rim tuli Suomeen Tunisiasta syksyllä 2016 yksin. Suomalaisen äidin ja tunisialaisen isän tytär on kasvanut koko elämänsä Tunisiassa, ja äidin kotimaa oli tuttu vain lapsuuden kesälomilta. Äidin kuoleman jälkeen Suomeen ei enää tultu edes kesälomille.

”Unohdin suomen kielen kokonaan!”, Rim päivittelee nauraen.

Muutettuaan viime syksynä Suomeen ahkera ja päättäväinen Rim ilmoittautui heti suomen kielen kurssille. Kielitaito koheni nopeasti ja työpaikka Månsas Delissä löytyi nuorten neuvontapiste Ohjaamon kautta.

Kahvilatyössä on paljon vapautta. Jokainen saa käyttää omia ideoitaan. Rim on ideoinut asiakkaiden maisteltavaksi leivonnaisia, joissa yhdistyvät tunisialaiset ja suomalaiset maut.

”Olen kokeillut tunisialaista keittoakin täällä. Suolaiset piirakat ovat helpompia kuin tunisialaiset makeiset, sillä niihin ei Suomesta saa kaikkia raaka-aineita.”

Tulevaisuudessa Rim miettii ravintola-alaa yhtenä vaihtoehtona. Hän on hakenut opiskelemaan kokiksi ravintolakoulu Perhoon. Suurin haave on kuitenkin päästä opiskelemaan arkkitehtuuria Aalto-yliopistoon.

”Tunisiassa kävin pääsykokeessa ja ehdin siellä aloittaa arkkitehtiopinnot”, Rim kertoo. ”Mutta haluaisin opiskella arkkitehdiksi nimenomaan Suomessa.”

Tunisiasta Rim ikävöi perhettään, erityisesti isäänsä, joka on pian tulossa käymään Suomessa. Isän kanssa Rim soittelee päivittäin. Perheen lisäksi on ikävä aurinkoa.

”Ikävöin aurinkoa ja merta, vaikka en pidäkään siitä, kun on liian kuuma. Ikävöin myös ramadanin tunnelmaa, kun koko perhe on yhdessä ja syödään. Se on sellainen tunisialainen tunnelma.”

Toimittaja: Anna Gustafsson

Leave a Comment