Päädytäänkö Eurooppaan sattumalta?

In Ajankohtaista, pakolaiset, turvapaikanhakijat by Anna Gustafsson0 Comments

Tuhannet kotimaistaan pakomatkalla olevat ihmiset ylittävät tässäkin kuussa Välimeren merikelvottomilla aluksilla saapuen Italiaan tai Kreikkaan. Kansainvälisen Punaisen Ristin viestintädelegaatti Caroline Haga kertoi Safe stadin haastattelussa keväällä, että uutena ilmiönä ihmissalakuljettajat jättävät pakolaisia kuljettavat lautat myös ilman tarvittavaa määrää polttoainetta ajelehtimaan meren armoille. Tämän vuoden aikana jo lähes tuhat turvapaikanhakijaa on hukkunut Välimereen.

Eurooppaan tullaan edelleen pakoon sotaa, väkivaltaa, äärimmäistä köyhyyttä ja luhistuvien valtioiden kyvyttömyyttä tarjota nuorille ihmisille kunnollista tulevaisuutta. Syyrian konflikti ei osoita laantumisen merkkejä, Afganistan on edelleen turvaton ja Isis hallitsee laajoja alueita Irakissa.

Englantilaisen Warwickin yliopiston kansainvälisen turvallisuuden tutkija Vicki Squire on haastatellut vuosina 2015 ja 2016 Eurooppaan saapuneita turvapaikanhakijoita. Hän on tutkimusryhmänsä kanssa keskustellut useampaan kertaan 257 turvapaikanhakijan kanssa Välimeren tulokaupungeissa Kreikassa, Turkissa ja Italiassa. Osaa turvapaikanhakijoista on myös seurattu Saksaan. Tuloksena on mielenkiintoinen kuva niistä syistä, joista matkaan on lähdetty ja mihin lopulta on päädytty. Usein sattumalla ja onnellakin on ollut matkan aikana iso rooli.

Missä inhimillinen kohtelu?

Tutkija Squiren tutkimus on ainutlaatuinen siinä, että näin laajasti ei aikaisemmin ole syvähaastateltu tuoreeltaan turvapaikanhakijoita, heidät vastaanottavissa maissaan. Tutkija Vicki Squire peräänkuuluttaa turvapaikanhakijoiden omaa ääntä kuuluvaksi keskusteluun. Se saattaisi hälventää myös ennakkoluuloja ja oletuksia, joita tulijoihin liitetään, tutkija Squire kuvailee.

”Oletuksemme on usein, että ihmiset saapuvat Eurooppaan jo valmiiksi odottaen saavansa turvapaikan EU-alueelta. Näin ei kuitenkaan ole”, kertoo tutkija Vicki Squire, tutkimustuloksiinsa vedoten.

”Ihmisillä on kyllä mielikuva Euroopasta turvallisena paikkana, missä ihmisiä kohdellaan kunnioituksella. Emme kuitenkaan löytäneet tutkimuksessamme mitään viitteitä siitä, että ihmiset tulisivat valmiiksi tietoisina turvapaikkapolitiikasta.”

Moni turvapaikanhakija on ollut järkyttynyt siitä tavasta, jolla heitä on kohdeltu rajanylityksissä ja vastaanottoleireissä. Eräs haastateltava tiivistää monen ajatukset: kohdelkaa meitä kuin ihmisiä, ei kuten eläimiä.

Eurooppa ei olekaan pääkohde

Moni varsinkin niistä turvapaikanhakijoista, jotka olivat lähtöisin Afrikan eri maista, pyrkivät alun perin töihin Libyaan tai muualle Pohjois-Afrikkaan. Eurooppa ei ole heille ensisijainen kohde. Libyan turvallisuustilanne on kuitenkin huono, ja kansainväliset avustusjärjestöt ovat todenneet työolot Libyassa orjamarkkinoiden kaltaisiksi. Tämä ajaa monet siirtolaisista jatkamaan matkaansa kohti Eurooppaa. Ajatus Euroopasta kaikkien pakolaisten ykköskohteena on myytti, sanoo tutkija Vicki Squire.

Tutkija Vicki Squire kehottaa tutkimaan tarkemmin niitä syitä, jotka ajavat ihmiset liikkeelle. EU on nyt tehnyt sopimuksia muutamien Afrikan maiden kanssa siitä, että ne saavat kehitysapua sen vastineeksi, että ne toimivat yhteistyössä pakolaisuuden estämiseksi. Ihmiset, jotka pakenevat vaaraa, eivät kuitenkaan ole tietoisia siitä, mitä politiikan ylätasolla tapahtuu. Tieto ei yksinkertaisesti tavoita heitä.

Oikeaa tietoa turvapaikkapolitiikasta ei myöskään anneta turvapaikanhakijoiden saapuessa Eurooppaan, vaikka heillä olisi siihen oikeus, kertoo tutkija Vicki Squire.

Tietoa tarvitaan lisää

Tutkija Vicki Squire kuvailee niitä olosuhteita, joissa turvapaikkapäätöstä odotetaan, usein huonoiksi, jopa ihmisoikeuksia polkeviksi. Myöskään tietoa ei ole tarpeeksi tarjolla.

”Puhuimme tutkimusta tehdessämme monien ihmisten kanssa, joille ei ollut annettu Euroopassa mitään tietoa turvapaikanhakemisesta, sen sijaan heille oli lyöty eteen välitön käsky poistua”, tutkija Squire sanoo.

Tutkija Squire ja monet kansalaisjärjestöt ovat peräänkuuluttaneet turvallisten reittien avaamista Eurooppaan. Eurooppaan pääsyn hankaloittaminen on lisännyt salakuljetusta ja rikollisuutta. Mitä vaikeammaksi tulo Eurooppaan tehdään, sitä vaarallisempi matkasta tulee.

Tutkija Vicki Squire vietti pitkiä aikoja tutkimusta tehdessään turvapaikanhakijoiden parissa. Tutkimusta aloittaessaan hän oletti, että ihmisten tarinoiden kuuleminen olisi äärimmäisen raskasta. Kertomuksista löytyi kuitenkin myös toivoa.

”Yllätyin siitä, kuinka inspiroivaa oli kuulla tarinoita ihmisten anteliaisuudesta, perheiden yhteenkuuluvuuden tunteesta ja siitä, kuinka ihmiset vaikeissa tilanteissa tukevat toisiaan.”

Toimittaja: Anna Gustafsson

Kuva: Vicki Squire, Lampedusa.

Linkki tutkimukseen:  http://www2.warwick.ac.uk/fac/soc/pais/research/researchcentres/irs/crossingthemed/ctm_final_report_4may2017.pdf

Interaktiivinen kartta, joka kuvaa tulijoiden reittejä:

https://crossing-the-med-map.warwick.ac.uk

Tutkija Vicki Squiren valokuvia:

http://www.focaalblog.com/2016/01/11/vicki-squire-12-days-in-lampedusa-the-potential-and-perils-of-a-photo-essay/

 

Leave a Comment