Omalla esimerkillä vihapuhetta vastaan

In Ajankohtaista, Maahanmuuttajanuoret, media, rasismi, vihapuhe by Anna Gustafsson0 Comments

”Mitä pitää tehdä, kun netissä tulee vastaan vihapuhetta? Miten huutelijoille vastataan?”

Parikymmentä nuorta kokoontui kuuntelemaan viestintäasiantuntijoiden ajatuksia yhdenvertaisuudesta ja vaikuttamisesta monikulttuurisen järjestön Monikin tiloihin.

Viestintätoimisto Ellun kanojen Panu Mäenpää aloitti oman esityksensä vaikuttavasti vetäisemällä esiin lakitekstiä yhdenvertaisuudesta. Kaikki me olemme Suomessa samanarvoisia, riippumatta siitä, mistä tulemme tai millaisia olemme. Hyvä muistutus. Kenekään ei pitäisi Suomessa joutua sietämään syrjintää. “Olen ikäsyrjinnän uhri”, nauratti eräs 26-vuotias nuorempiaan.

Kiitä itseäsi hyvästä esityksestä

Parinkymmenen vuoden kokemuksella Panu kertoi myös millaista on vaikuttava esiintyminen. Kaikilla oli kokemuksia esiintymisestä yleisön edessä ainakin koulun esitelmien verran. Joukosta löytyi myös räppäreitä ja tanssijoita, joille esiintyminen oli tuttua. Kaikki myönsivät, että esiintyminen jännittää joka kerta. Yksi pelkäsi, että sanat sekoavat, toinen sitä, mitä muut ajattelevat. Panu kannusti kaikkia: täydellistä esiintymistä ei ole.

Monille tuli yllätyksenä Panun oppi, että äänenpaino ja ääni vaikuttavat esiintyessä enemmän kuin sisältö. Äänensävy auttaa myös erottumaan ja kerää huomion. Kaikkein tärkeintä on kuitenkin intohimo. ”Esiintyminen on sen jakamista, mistä aidosti välität ja olet kiinnostunut.”

Esiintymisen jälkeen on hyvä kiittää itseään niistä asioista, jotka onnistuivat. Moni keskittyy moittimaan itseään esityksen jälkeen, mutta Panu kuittasi tämän turhaksi. Tärkeämpää on se, että jokaisesta esiintymisestä saa lisää kokemusta ja varmuutta.

Sosiaalinen media on nykyajan leirinuotio

Kira Hagström hätkähdytti kertomalla puheensa aluksi, että somettaa viestintätoimisto Ellun kanoilla työkseen. Kira on monien hienojen ja laajasti levinneiden sosiaalisen median kampanjoiden takana. Esimerkiksi Synttärikaverit ja Save Syria ovat lähteneet Kiran näppikseltä. Kira auttoi nuoria huomaamaan, millainen mahdollisuus heillä on jo nyt vaikuttaa omien sosiaalisen median seuraajiensa kautta. Parisen sataa instaseuraajaa tarkoittaa jo melkoista verkostoa.

”Ei kannata ajatella, että omilla puheilla ja ajatuksilla ei voi olla merkitystä”, Kira kannusti kaikkia puuttumaan netin vihapuheeseen erityisesti omalla esimerkillä. Takaisin huutaminen ei tuo tulosta, sen sijaan esimerkki ja rauhallinen puhetapa voivat saada vihapuheen levittäjät ajattelemaan.

Kira kannusti kaikkia myös keskittymään siihen, mikä meitä yhdistää, kuten helsinkiläisyys. Sen sijaan, että korostaisimme eroavaisuuksiamme, voimme keskittyä löytämään yhdessä vaikka hyviä asioita kotikaupungistamme. Moni innostuikin kertomaan Kiran puheen inspiroimana oman asuinalueensa parhaista paikoista. Jalkapallokentät, koriskentät ja kirjastot saivat erityisesti kiitosta.

Vihapuheeseen vastataan parhaiten omalla esimerkillä

24-vuotias Hamsa oli mietteliäs puheenvuorojen jälkeen. Hamsa ei itse juuri käytä sosiaalista mediaa, mutta hänellä on kokemusta siitä, miten vihapuheen levittäjät toimivat.

”Kun olin intissä 2013, otimme maahanmuuttajataustaisten inttikaveriemme kanssa kuvan armeijan vaatteissa ja kaverini postasi sen. Yksi uusnatsi oli nähnyt kuvan ja levitti sitä netissä ikävällä tavalla. Se harmitti.”

18-vuotias Hassan antoi Ellun kanojen esityksille arvosanan 10/10. ”Asiat kerrottiin selkeästi ja oli tosi mielenkiintoista kuulla, mitä kokemuksia muilla on vihapuheesta.”

Myös 17-vuotias Ayuub kiitteli työpajaa. Ayuub myönsi, että on kohdannut vihapuhetta niin kadulla, kuin netissäkin. Hän kuitenkin sanoi, että tilanteista on helppo kävellä myös pois.

”En anna sanojen satuttaa itseäni. Se on vaan jonkun mielipide.”

Viimeinen työpaja järjestetään 25. huhtikuuta, vielä ehtii ilmoittautua mukaan. Ota yhteyttä anna.gustafsson@hel.fi

Toimittaja: Anna Gustafsson

Leave a Comment