”Oma yritys tuntuu hienolta saavutukselta”

In Ajankohtaista, Maahanmuuttajanuoret by Anna Gustafsson

Sohrab Mohammad, 27:

Olen kotoisin Kabulista. Siellä kaikki tekevät aina paljon töitä, siksi minäkin totuin tekemään erilaisia töitä jo lapsesta lähtien. Ompelimossa olin ensimmäisen kerran töissä jo 10-vuotiaana.

Suomessa elämä piti aloittaa ihan nollasta. Olin 21-vuotias kun tulin Suomeen. Ensimmäiseksi aloin opiskella kieltä, vaikka täällä kaikki puhuvatkin myös englantia. Jokainen voi kuvitella, kuinka vaikeaa on lopettaa koko entinen elämä ja aloittaa vieraassa kulttuurissa kaikki alusta. Suomi tuntui aluksi todella hiljaiselta, jos joku kolautti lusikan kahvikuppiin, sitäkin katsottiin. Kabulissa on paljon ihmisiä ja ääntä. Minä kuitenkin pidän siitä, että täällä on rauhallista.

Tein monenlaisia töitä ja opiskelin kieltä Suomessa. Menin naimisiin ja minulla on nyt vaimoni kanssa 5-vuotiaat kaksostytöt. Mietin erilaisia ammatteja, mutta tulin siihen tulokseen, että ompelu on sitä, mitä osaan tehdä. Halusin jo pitkään perustaa oman yrityksen. Etsin sopivaa paikkaa monesta suunnasta. Täällä Vuosaaressa oli ostoskeskuksessa ompelimo, jota piti suomalainen nainen. Kävin häneltä kysymässä mistä löytyisi vastaava liiketila. Hän lupasi kertoa, kun jää eläkkeelle. Hän sanoi, että minä voisin jatkaa yritystä.

Aloitin yrittäjänä huhtikuussa 2016. Oman yrityksen aloittaminen tuntui hienolta. Monet ompelimon ja pesulan vanhat asiakkaat ovat nyt siirtyneet minulle. Jotkut ovat olleet ihmeissään nähdessään miehen ompelemassa, koska Suomessa ompelijat ovat usein naisia. Heille sanon, että Suomessahan naiset ja miehet tekevät samoja töitä.

Yrittäjä ei voi olla myöhässä tai ottaa sairaslomaa. Hänen on oltava aina töissä. Yrityksestä ja sen asiakkaista on vastuu. Jos lupaa, että vaate on valmis tiettyyn aikaan, lupaus on pidettävä. Siitä syntyy asiakkaiden luottamus. Kaikille on oltava ystävällinen ja asiakkaiden kanssa on käytettävä aikaa.

Haaveeni on kasvattaa yritystä. Haluaisin palkata työntekijöitä ja ehkä perustaa vielä toisenkin yrityksen. Vaimoni on paras tukijani, hän auttaa minua yrityksen pyörittämisessä ja paperiasioissa. Moni minun ikäiseni suomalainen nuori ei ole vielä töissä. Myös monet pitkäänkin Suomessa olleet maahanmuuttajat ovat ilman työtä. Joskus mietin, miten olenkin onnistunut siinä, että minulla on jo perhe ja oma yritys. Se johtuu siitä, että olen hoitanut asiani hyvin.

Toimittaja: Anna Gustafsson