Odottamisen taidetta

In Ajankohtaista, media, pakolaiset, taide, turvapaikanhakijat by Anna Gustafsson0 Comments

”Kaikki rakastavat omaa maataan. Sieltä paetaan, jos ei ole muuta mahdollisuutta”, sanoo Afganistanista kotoisin oleva Zaher tyynesti. Konnunsuon säilöönottokeskuksessa palautusta Algeriaan odottava Laoufi puolestaan katsoo mykkää suomalaismaisemaa ikkunasta ja kertoo kaipaavansa tytärtään, iranilainen Nima kuvaa turhautumistaan vastaanottokeskuksessa toimettomuuteen. Mobiilidiaspora, kolmen kuvataiteilijan toteuttama taideteos antaa äänen ja tilan turvapaikanhakijoille.

Kokeneet kuvataiteilijat Amir Jan, Anna Knappe ja Pekka Niskanen ovat luoneet Helsingin taidemuseon HAM-kulmaan 10 videosta koostuvan installaation. Mediataideteoksissa annetaan ääni turvapaikanhakijaryhmälle, jota on julkisuudessa syyllistetty ehkä kaikkein eniten: nuorille miehille. Päätös on tietoinen, halutaan ravistella yleisön ennakkoluuloja. Videoteoksissa korostuu välitilassa oleminen, odotus ja pelko. Miehet kertovat ajatuksistaan, taustoistaan ja matkastaan, mutta haaveilla tulevaisuudesta he eivät vielä uskalla.

Teos pohjaa Amir Janin ja Anna Knappen pitkään työhön vastaanottokeskuksissa. He ovat kiertäneet useita vuosia keskuksissa erityisesti afganistanilaisten turvapaikanhakijoiden parissa, keskustelleet, juoneet teetä ja tutustuneet.

Myös Pekka Niskanen on käsitellyt aihetta omissa töissään, väitöskirjassa ja elokuvassa tsetseeneistä. Eniten Mobiilidiaspora-teoksen syntyyn vaikutti kuitenkin omakohtainen kokemus Isisin terrori-iskusta Pariisissa. 90 ihmisen hengen vaatinut isku Bataclan-konserttisaliin tapahtui Niskasen kotikadulla, joka täyttyi hetkessä verestä ja luodinreistä.

”Pariisissa näin, mitä Isis on, sillä ei ole mitään tekemistä Islamin kanssa”, Niskanen sanoo.

Taideteoksen tekeminen pahasti traumatisoituneiden ja haavoittuvassa asemassa olevien ihmisten kanssa vaatii taiteilijalta erityistä herkkyyttä ja vastuuta, kuvaa Anna Knappe.

”Kaiken luottamuksen perusta on kunnioitus toista ihmistä kohtaan”, Knappe sanoo. Työryhmän kolmannen jäsenen Amir Janin on ollut mahdollista puhua monille haastateltaville heidän äidinkieltään, mikä on helpottanut tarinankerronnassa.

Maahanmuuttopolitiikasta puhutaan Suomessa paljon, mutta taiteessa aihetta on toistaiseksi käsitelty varsin vähän.

”En pidä taiteen kenttää kovinkaan rohkeana”, Pekka Niskanen toteaa. ”En ole tyytyväinen siihen kuinka taideinstituutiot suhtautuvat tähän yhteiskuntaamme ravistelevaan ilmiöön. Museot ovat olleet hirveän hiljaa ja pelkäävät poliittisia sisältöjä.”

Myös Anna Knappe toivoo suomalaistaiteilijoita enemmän töitä, joissa turvapaikanhakijat osallistuvat työprosessiin.

”Olisi hienoa, jos taiteilijat tekisivät pitkäjänteisiä projekteja yhdessä niiden ihmisten kanssa, joita haluavat kommentoida. Turhan usein taiteilijat töissään projisoivat omia tuntemuksiaan tähän niin kutsuttuun pakolaiskriisiin. Enemmän toivoisin näkeväni töitä, joissa näkyy ihmisiä, joita tämä henkilökohtaisesti koskettaa.”

Mobiilidiaspora-teos muuttaa muotoaan jatkuvasti, teoksen videot vaihtuvat ja materiaalia kertyy lisää. Helsingissä Mobiilidiaspora-teokseen voi tutustua vielä 11.kesäkuuta asti HAM-kulmassa. Helsingistä teos matkaa Turkuun.

Toimittaja: Anna Gustafsson

Kuvat: Anna Knappe

Mobiilidiaspora, 2017

HAM-kulma 1.6.–11.6.2017

Tennispalatsi, Eteläinen Rautatiekatu 8, 00100 Helsinki.

Avoinna: ti-su klo 11-19, ma suljettu

Vapaa pääsy

Lisää teoksesta osoitteessa: https://mobiilidiaspora.wordpress.com/

 

 

Leave a Comment