Nettipoliisi valvoo internetissä

In Selkosuomi by Anna Gustafsson

Selkosuomi on selkeää, yksinkertaistettua suomen kieltä. Nettipoliisi Marko Forssin kommentteja on muutettu helpommin ymmärrettäviksi niiden alkuperäisestä muodosta. Lue alkuperäinen haastattelu ja artikkeli Safe stadin sivuilta. 

 

Työvuoro alkaa. Muut poliisit pukevat ylleen uniformun ja nousevat poliisiautoon. Nettipoliisi Marko Forss istuu tietokoneen eteen. Hänen työnsä on seurata keskustelua internetissä. Forss myös pitää luentoja ja kommentoi erilaisia ajankohtaisia aiheita.

Nettipoliisi Marko ”Fobba” Forss on tottunut lukemaan netistä kovaa tekstiä. Se voi olla kiroilua, vihapuhetta tai väkivaltaa. Suomessa on sananvapaus. Se tarkoittaa, että kaikki saavat sanoa mielipiteensä. Kaikki vihainen kirjoittaminen ei ole rikos. Monia suututtaa, koska netissä on paljon huonoa kirjoitusta maahanmuutosta ja turvapaikanhakijoista.

Ymmärrän, että joskus haluaa kirjoittaa takaisin. Sen voi tehdä kohteliaasti. Voi kysyä, voitko kirjoittaa kohteliaasti. Mutta yleensä vihainen kirjoittaja ei muuta käytöstään.

Jotkut myös haukkuvat poliisia netissä. Nettipoliisi Marko Forss ei siitä suutu. Joskus hän on miettinyt, pitäisikö jotkut kommentit ottaa pois.

Mietin asiaa. Mutta päätin, että en tee sitä. Joskus poliisi haluaa ottaa yhteyttä siihen henkilöön, jonka kirjoitus on otettu pois. Mutta puutun rikolliseen vihapuheeseen, koska olen poliisi. Kaikki muutkin saavat puuttua vihapuheeseen.

Viharikosten määrä netissä kasvaa

Iso osa viharikoksista ei tapahdu internetissä. Osa rikoksista tapahtuu rasistisesta syystä. Viharikoksista 3 prosenttia tapahtui ennen internetissä. Mutta nyt viharikokset internetissä lisääntyvät. Nyt 12.5 prosenttia viharikoksista tapahtuu internetissä.

Poliisi sanoo, että rikoksia tapahtuu nyt myös Facebookissa. Nettipoliisi Marko Forss sanoo, että poliisille kerrottiin viime vuonna 7 000 rikosta Facebookissa. Nettipoliisilla on työtä myös muualla sosiaalisessa mediassa. Netissä on keskustelupalstoja, joissa kirjoitetaan, että maahanmuutto on huono asia. Ennen näille sivuille kirjoitti pari sataa ihmistä. Nyt näitä sivuja käyttää kymmeniä tuhansia lukijoita ja kirjoittajia.

Isot sosiaalisen median sivut ovat luvanneet poistaa rikollisen kirjoituksen sivuilta. Nettipoliisi Marko Forss sanoo, että tämä ei toimi. Nettipoliisi Forss on ilmoittanut laittomia kirjoituksia, mutta niitä ei ole poistettu. Niitä on liian paljon.

Nettipoliisilla on paljon työtä. Poliisi ei ehdi vastaamaan kaikkeen. Myös se on muuttunut, että nyt ihmiset saadaan sosiaalisen median avulla kokoontumaan yhteen. Se voi olla myös hyvä asia. Mutta joskus se aiheuttaa häiriötä yleiselle järjestykselle ja turvallisuudelle.

Nettipoliisi Marko Forssin mielestä on hyvä, että nuoret käyttävät omia sosiaalisia medioita. Silloin he eivät näe kaikkea, mitä aikuiset kirjoittavat. Nettipoliisi Marko Forss varoittaa, että keskustelupalstojen kielenkäyttö ei sovi tavalliseen puheeseen. Emme saa tottua vihapuheeseen. Jokainen nettiä käyttävä ihminen voi miettiä voiko puuttua vihapuheeseen.

 

Marko Forss, 41.

Ylikonstaapeli, Helsingin poliisilaitos.

Nettipoliisi vuodesta 2008.

Vuoden poliisi 2011.