Nettipoliisi suitsii vihapuhetta

In Ajankohtaista, netti, vihapuhe by Anna Gustafsson

Työvuoro alkaa. Siinä missä partioautoon työparinsa kanssa nouseva poliisi pukee päälleen sinisen työasunsa, istahtaa nettipoliisi Marko Forss tietokoneen ääreen siviilivaatteissa. Helsingin nettipoliisi liikkuu koko maassa, siellä missä ihmisetkin, erilaisilla keskustelupalstoilla ja sosiaalisessa mediassa. Iso osa Forssin työtä on myös luennointi, mediakasvatus ja erilaisten ajankohtaisaiheiden kommentointi.

Nettipoliisina Marko ”Fobba” Forss on tottunut lukemaan netistä kovaakin tekstiä, viittauksia väkivaltaan, uhkauksia, kiroiluja ja kommentteja, jotka on selvästi kirjoitettu äärimmäisen vihan vallassa. Suomessa on sananvapaus, joka antaa meille kaikille mahdollisuuden ilmaista mielipiteemme, melkoisen kärkevästikin. Raakakaan kielenkäyttö netissä ei aina johda viharikosepäilyyn. Nettipoliisi Marko Forss lohduttaa niitä, jotka ovat turhautuneet keskustelun tasoon netissä, erityisesti maahanmuuttoon ja turvapaikanhakijoita käsittelevissä viestiketjuissa.

”Ymmärrän niitä, jotka haluaisivat kommentoida kaikkein häiritsevimpiä viestejä”, Forss sanoo. ”Sen voi tehdä kohteliaastikin, voi esimerkiksi kirjoittaa: Sinulla on täysi oikeus ilmaista mielipiteesi, mutta onko mahdollista, että kirjoittaisit sen asialliseen muotoon? Mutta pitää olla aika optimisti jos olettaa, että tällainen kommentti johtaa asiallisempaan keskusteluun, yleensä se johtaa haistatteluun.”

Nettipoliisi Forss saa itsekin omaan henkilöönsä ja ammattikuntaansa kuuluvaa kovaa palautetta netin kautta. Nahka on kuitenkin paksu, Forss vakuuttaa, hän ei loukkaannu kovastakaan kritiikistä. Toisinaan on kyllä ollut mielessä, pitäisikö kaikkein hulluimmat kirjoitukset poistaa tai blokata.

”Mietin tätä muutama vuosi sitten. Tulin kuitenkin siihen tulokseen, että poliisin pitää ammatin puolesta olla monen erilaisen ihmisen kanssa tekemisissä. Välillä meillä voi tulla tarve olla yhteydessä siihen henkilöön, joka on blokattu pois keskustelusta. Mutta tiettyjen rangaistavien vihapuheitten osalta minulla on viran puolesta velvollisuus puuttua siihen, aivan kuten muillakin kansalaisilla ja palvelun ylläpitäjällä.”

Viharikosten määrä netissä kasvaa

Ylivoimaisesti suurin osa viharikosepäilyistä tapahtuu edelleen netin ulkopuolella. Ne ovat väkivallantekoja, joissa on rasistinen motiivi tai vähemmistöön kohdistuva viha. Internetin osuus viharikosepäilyistä oli pitkään noin kolme prosenttia. Uusimmat luvut kertovat, että viharikosepäilyistä 12,5 prosenttia tapahtuu netissä. Määrä on kasvussa.

Facebookin osuus poliisin rikostilastoissa on kasvanut huimasti. Viime vuonna Facebook sai nettipoliisi Forssin mukaan yli 7 000 osumaa eri rikosilmoituksissa. Kun tähän vielä lisätään kaikki muu sosiaalinen media ja erilaiset keskustelupalstat, työtä netissä on paljon. Forss kuvaa, kuinka esimerkiksi maahanmuuttokriittisillä palstoilla oli vielä viime vuonna muutamia satoja kirjoittajia, nyt puhutaan jo kymmenistä tuhansista.

Vaikka isoimmat sosiaaliset mediat ovat luvanneet poistaa yhteisösääntöjensä vastaisen materiaalin 24 tunnin sisällä sivuiltaan, nettipoliisi Forssin kokeilujen mukaan tämä ei toimi. Forssin ilmoittamat, selkeästi laittomat postaukset saivat olla seinällä ilman, että ylläpito puuttui niihin. Materiaalia on yksinkertaisesti liikaa.

”Työsarka on viime vuoden aikana lähtenyt lapasesta”, nettipoliisi Forss sanoo. ”Emme pysty vastaamaan kaikkeen. Selkeä muutos on myös se, että netin kautta ihmisiä saadaan myös aktivoitua kaduille. Sitä tapahtuu paljon hyvässäkin mielessä, mutta valitettavasti sen avulla on mahdollisuus saada ihmisiä myös kerääntymään yhteen tarkoituksena aiheuttaa häiriötä yleiselle järjestykselle ja turvallisuudelle.”

Forss näkee positiivisena sen, että nuoret ovat nykyään pirstaloituneet erilaisiin sosiaalisen median palveluihin, ja pyörivät enimmäkseen omissa porukoissaan. Tällöin he välttyvät pahimmilta aikuisten ylilyönneiltä. Nettipoliisi Forss varoittaa, että emme saa antaa keskustelupalstojen kielenkäytön tulla normaaliksi osaksi tavallista puhetta. Emme saa turtua vihapuheeseen, vaan jokainen netin käyttäjä voi miettiä omia mahdollisuuksiaan puuttua siihen.

 

Marko Forss, 41.

Ylikonstaapeli, Helsingin poliisilaitos.

Nettipoliisina vuodesta 2008.

Vuoden poliisi 2011.

 

Mitä tehdä jos törmää vihapuheeseen?

  • Ilmoita rohkeasti palvelun ylläpitoon häiritsevistä kommenteista.
  • Opi tunnistamaan vihapuhe: se voi olla myös rauhallista, ratkaisevaa on sisältö, joka osoittaa vihaa jotakin ryhmää kohtaan.
  • Ilmaise omat mielipiteesi rakentavasti, näytä esimerkkiä.
  • Jos lukemasi kommentti mietityttää, anna poliisin harkita täyttääkö se rikoksen tunnusmerkit.
  • Laita poliisille suora linkki häiritsevään kommenttiin tai kopio siitä.

 

Toimittaja: Anna Gustafsson