Montako poliisia Suomessa on?

In Ajankohtaista, poliisi, turvapaikanhakijat by Anna Gustafsson

poliisit2

Montako poliisia Suomessa on? Voiko maahanmuuttajasta tulla Suomessa poliisi? Kysymyksiä riitti kun poliisi kertoi työstään vasta maahan tulleille turvapaikanhakijoille.

Kohtaamiskahvilailta asukastalo Betaniassa. Parisenkymmentä turvapaikanhakijaa muun muassa Punavuoren vastaanottokeskuksesta kerääntyi lumisena arki-iltana juomaan teetä ja kuulemaan suomalaisen poliisin työstä. Osa oli ollut Suomessa jo pidempään, toiset tulleet vasta viikko sitten.

Kieliä riitti, kun puhetta tulkattiin suomeksi, englanniksi, ruotsiksi, arabiaksi ja dariksi. Poliisit Jenni Mutikainen ja Anne Verlin Helsingin poliisin ennaltaehkäisevästä yksiköstä aloittivat hälventämällä osalla kuulijoista olevia ennakkoluuloja poliisista. Suomessa poliisiin voi luottaa, hän on puolueeton ja kohtelee kaikkia samalla tavalla, poliisit vakuuttivat. Poliisin tehtävä on turvata rauhallinen asumisympäristö kaikille helsinkiläisille, taustasta riippumatta.

Viikko sitten Suomeen tullut afgaanimies halusi kertoa kokemuksiaan poliisista kotimaastaan ja pitkän matkansa ajalta. Hänelle yksi syy tulla nimenomaan Suomeen oli se, että hän oli kuullut hyvää Suomesta: täällä on rauhallista ja turvallista. ”Aikaisemmin, kun näin poliisin, ensimmäinen ajatukseni oli lähteä pois nopeasti. Täällä olen nähnyt miten poliisi voi myös auttaa, te olette myös ihmisiä ja olen ymmärtänyt mikä poliisin tehtävä oikeasti on.”

Venäjältä tullut mies sanoi, että oli tottunut näkemään poliisin omassa maassaan rynnäkkökiväärin kanssa. Suomessa oli helpottavaa, kun poliisin ase ei ole niin näkyvä. Silti hän halusi tietää, missä tilanteessa poliisi voi Suomessa ampua ihmistä.

Kun kysymyksiä alkoi irrota, juttua riitti tunniksi. Poliisi sai vastata myös kysymykseen suomalaisten luonteesta: miksi te olette niin hiljaisia ja rauhallisia? Entä miksi poliisit liikkuvat pareina, joissa toinen on tiukka ja toinen ystävällinen poliisi? Poliisi Annella oli täysi työ selittää, että partioivat parit valikoituvat sattumalta. Ja suomalaisten hiljaisuus johtuu ehkä pitkästä talvesta. Entä voiko maahanmuuttajasta tulla poliisi? Kyllä voi, jos kansalaisuus on saatuna ja kieli hallussa, Jenni Mutikainen vakuutti. Se, ettei ole syntynyt Suomessa ei ole este poliisikouluun pääsemisessä.

30 vuotta poliisina työskennellyt Anne Verlin kertoi viimeisen vuoden olleen hyvin opettavainen, kokemusta uusista kulttuureista on kertynyt työskenneltäessä turvapaikanhakijoiden kanssa. ”Olen saanut paljon uusia tuttavuuksia ja oma ajattelu on avartunut paljon. Viimeinen vuosi on ollut hyvin kasvattavaa aikaa, kun on oppinut uusista kulttuureista ja kuinka niitä kunnioitetaan.”

Helsingin kaupungin järjestämä kohtaamiskahvilatoiminta on alkanut kesällä. Avoimessa kahvilassa turvapaikanhakijat ja paikalliset helsinkiläiset voivat tavata toisiaan ja tutustua. Kahviloita on muun muassa Malmilla, Myllypurossa ja Pasilassa. Lisää tietoa Kohtaamiskahvilan Facebook-sivulta.

ps. Suomessa on noin 7 000 poliisia.

Toimittaja: Anna Gustafsson