Kristoffer Ignatius: Viha, Rohkeus ja Rakkaus

In Ajankohtaista, media, musiikki, sosiaalinen media, vihapuhe by Anna Gustafsson0 Comments

VIHA

“Mä mietin vihaa eri suunnista päivittäin. Viha on kuin virus, joka muuttaa muotoaan. Kun siltä blokkaa yhden tien, se löytää toisen. Maailmassa näkee myös todella radikaalia ja rajua ihmisarvoa loukkaavaa vihaa. Kun ajattelen terrorismia, näen miten inhimillisyys on välillä kokonaan kadonnut.

Tunsin teininä vihaa sitä, että en saanut elää kuin muut nuoret. Kiusaaminen koulussa oli todella rajua, vuosikausien haukkumista ja tönimistä ja runttaamista. Tunsin, että minulta otettiin kouluvuosista niin paljon pois, koska minulla oli siellä niin paha olla, enkä voinut olla oma itseni. Ärsytti, miten moni muu sai mennä kouluun niin, että sai siellä kasvaa ja oppia olemaan itsensä kanssa. Minulla meni järkyttävä määrä energiaa sen ajattelemiseen, miten pääsen kouluun ja koulusta kotiin. Se oli selviytymistä. Koulukiusaamiseni loppui vasta kun poliisit tulivat väliin. Oikeudenkäynnin jälkeen kiusaaminen loppui, mutta olin silti täynnä vihaa. Olin vihainen niille tyypeille, jotka pahoinpitelivät fyysisesti. Mutta ne jotka solvasivat minua, olivat jopa pahempia. Mustelmat ja haavat paranevat, mutta henkisten kolhujen paikkaamiseen menee paljon kauemmin.

Kun muutin Pohjois-Suomesta Helsinkiin, olin rikkinäinen ihminen, vihainen poika. Olin ihminen, jossa kyti viha ja katkeruus. Jouluun mennessä viha oli kuitenkin laantunut, sillä Helsingissä tunsin olevani vapaa. Pystyin kääntämään vihan polttoaineeksi. Ajattelin, että näytän kaikille ja menen eteenpäin. Edelleen, jos mun pitää piiskata itseni johonkin asiaan vaikka työelämässä, haen sieltä voimavarani. Ajattelen, että mä pystyn ja mä kelpaan ja mä voin. Se ajatus on pelastanut mut vihasta. Helsingin avoimuus on pelastanut mut.

Sosiaalisessa mediassa vihaa on paljon näkyvissä. Välillä mietin, onko vihaaminen joku trendi. Aina pitää olla viha päällä, eikä omasta ajattelutavasta voi päästää irti. Itse yritän jakaa somessa iloa ja huumoria, koska olen huomannut, miten paljon paremmin itse voin. Kyllä minäkin ihmettelen maailman pahuutta, mutta en halua lietsoa ympärilleni pahaa oloa ja vihaa, vaikka joku asia ärsyttäisikin tosi paljon.”

ROHKEUS

“Minulle on ollut ihan älyttömän pitkä prosessi tulla rohkeaksi. Olen oppinut rohkeutta parhaiten kannustavassa ympäristössä. Olen haastanut itseni monta kertaa. Minua haukuttiin koulussa koska en jaksanut köysikiipeillä. Viime viikolla aloitin cross fit – harrastuksen ja miten siistiä oli päästä ekan kerran koskettamaan kattoa. Sama juttu oli uinnin kanssa, koska koulussa mun päätä työnnettiin veden alle kun aikuiset eivät nähneet. Menin aikuisten uimakouluun ja nyt harrastan uintia säännöllisen epäsäännöllisesti. Monissa asioissa pelkojen voittamiseen on mennyt pitkä aika, mutta kannustavassa ja turvallisessa ilmapiirissä olen pystynyt voittamaan pelkoni.

Jouduin miettimään järkyttävän paljon, ennen kuin uskalsin kertoa julkisesti seksuaalisesta suuntautumisestani. Mun pitäisi varmaan saada kaikki Oscarit ja Golden Globet näyttelemisestä. Mä näyttelin vahvaa ja heteroa ja sellaista, että mulla on kaikki ok ja tää ei ahdista mua. Ne tunnemyrskyt olivat ihan älyttömiä. Pelkäsin työpaikan, perheen ja läheisten reaktioita. Pelkäsin, että menetän ystäväni. Olin koko ajan blokkitilanteessa.

Mua oli koulussa kiusattu homoksi ja hintiksi ja tyttöpojaksi. Sitä oli toitotettu koko peruskoulun ajan. Oli ihan hirveää käydä läpi omassa päässään, että kiusattiinko mua aiheesta. Sen asian kanssa painiminen oli jotain aivan hirveätä. Olin varma, että äiti hylkää ja kaikki kääntyy minua vastaan.

Muistan hyvin sen viikonlopun kun kerroin asiasta julkisesti. Yhtenä sunnuntaina helmikuussa neljä vuotta sitten makasin sängyllä ja ajattelin, että mä en jaksa enää näytellä, että nyt tää pelleily loppuu. Kerroin asiasta lähipiirille, äidille ja systereille ja laitoin asiasta postauksen faceen. Kavereissa oli paljon sellaisia, jotka jo tiesivät, mutta se oli se päivä, jolloin myönsin asian myös itselleni. Mua ärsyttää kaikki kaappitermit, enemmän siinä oli kyse oman minuutensa hyväksymisestä. Siitä lähti ihan kreisi myllytys, sosiaalinen media meni ihan sekaisin ja puhelin piippasi taukoamatta. Pääsääntöisesti sain mielettömän positiivisia kommentteja. Oli toki niitäkin, jotka poistivat kavereista, mutta ehkä heidän kuuluikin kadota elämästäni.

Äiti oli aluksi hämmentynyt, koska hän pelkäsi, että asiasta puhuminen laukaisee taas kiusaamisen. Mutta sen jälkeen kun kerroin homoudestani, mulla on ollut läheisemmät välit mutsin ja systerien kanssa kuin ikinä. Huolet ja pelot, joita mulla ennen oli, olivat turhia.”

RAKKAUS

“Rakkaudella on ihan älyttömän iso merkitys mun elämässä. Rakkautta on monenlaista. Tärkeää on rakastaa myös itseään, sen ymmärsin jo pikkupoikana. Se ei tarkoita itserakkautta, vaan sitä, että hyväksyy itsensä, vaikka joskus tekisikin tyhmiä ratkaisuja. Rakkaus perheeseen ja läheisiin on minulle todella tärkeää, samoin rakkaus musiikkiin. Musiikki on ollut iso pelastava voima mun elämässä. Musiikin kautta tanssi on antanut vapauden ilmaista itseäni. Peilaan musiikin kautta fiiliksiä tosi paljon, hyvässä ja pahassa.

Puhun paljon lähimmäisenrakkaudesta. Kaikista ei tarvitse pitää, mutta toista pitää arvostaa. Ihmisarvo kuuluu kaikille. Olen utelias ja uskallan kysyä ja jutella ihmisille. Lähimmäisenrakkauteen kuuluu mielenkiinto ja arvostus toisia kohtaan.

Olen nyt ensimmäistä kertaa omassa elämässäni rakastunut. Kun sitä osasin vähiten odottaa, rakkaus tuli omalle kohdalle. Se tapahtui vasta, kun olin sinut itseni kanssa. Olemme asuneet Markon kanssa yhdessä nyt kolmisen kuukautta. Kaikki on tosi hyvin. En koskaan tiennyt, että pystyy tällä tavalla rakastamaan jotakin ihmistä. Me tehdään ihan samoja juttuja yhdessä kuin kaikki muutkin, syödään ja nukutaan. Välillä käydään treenaamassa, pestään ikkunoita, juodaan valkoviiniä ja katsotaan leffoja. Välillä ollaan asioista eri mieltä, mutta miten siistiä, että siinä on se toinen ihminen vierellä. Kyllä se on rakkaus, joka meitä kannattelee.”

Toimittaja: Anna Gustafsson

Kuvat: MTV

Leave a Comment