Kreikan leireillä lunta ja pakkasta

In Ajankohtaista, pakolaiset, turvapaikanhakijat by Anna Gustafsson0 Comments

Nea Kavalan pakolaisleirissä Kreikan ja Makedonian rajalla on satanut lunta jo kaksi päivää ja tuloksena on reilu talvikeli. Leirin vesiputket ovat jäätyneet, mikä on tehnyt käyttöveden saamisen peseytymiseen ja vessoihin hankalaksi. Kylmyydestä ei tällä leirillä kuitenkaan juuri kärsitä, sillä ihmiset asuvat lämmitetyissä talvikonteissa. Nea Kavalan asukkaat ovat suurimmaksi osaksi lapsiperheitä Syyriasta. Leirillä asuu 500–600 ihmistä.

Sen sijaan hiukan isommalla Kordelian pakolaisleirillä Thessalonikissa osa ihmisistä on edelleen telttamajoituksessa. Luntakin on tullut siellä enemmän, lähes metrin. Lunta Kordeliassa on niin paljon, että liikkuminen on hankalaa. Isompi ongelma on kuitenkin pakkanen. Niin Euroopan komissio kuin YK:kin on moittinut olosuhteita Kreikan leireillä, eikä Kordelian leiri ole ainoa, jossa asutaan teltoissa.

Nea Kavalan ja Kordelian pakolaisleireillä on Suomen Punaisen Ristin perusterveydenhuollon klinikat.

FRC_greece-6796

Pakolaisia saapumassa Kreikkaan. Kuva: Jarkko Mikkonen/SPR

Monen hoito katkennut

Suomen Punaisen Ristin telttaklinikalla työskentelevä lääkäri Lotta Korhonen on jo toisella yli kuukauden työkeikalla Kreikassa. Pakolaiset hakevat klinikalta apua perusvaivoihin, kuten flunssaan, päänsärkyyn tai vatsakipuun, hän kertoo. Jonkun verran on myös paleltumia tai palovammoja kylmän sään vuoksi. Pitkäaikaissairaissa näkyy, että he tulevat maista, joissa ei ole ollut toimivaa perusterveydenhoitoa.

”Näemme täällä esimerkiksi hoitamatonta diabetesta tai muita sairauksia joiden hoito on katkennut sodan tai levottomuuksien vuoksi”, lääkäri Lotta Korhonen kuvaa. ”Lapsilla perusrokotukset ovat jääneet väliin. Syksyllä toteutimmekin ison rokotusohjelman ja rokotimme lapset täällä kahteen kertaan.”

NEA KAVALA Behandeln Babys 160401-2852

Potilaat odottavat hoitoa Nea Kavalan pakolaisleirillä. Kuva: René Schulthoff/SPR

Kreikassa on kaikkiaan kymmeniä leirejä eri puolilla maata. Miljoona ihmistä on kulkenut Kreikan läpi vuoden 2015 jälkeen. Eurooppaan on tullut sotaa ja levottomuuksia pakenevia ihmisiä, perheitä ja lapsia. Parhaillaankin Kreikan leireillä on noin 60 000 ihmistä.

Traumat paljastuvat oireiden takaa

Turvapaikanhakijat saapuvat leireille väsyneinä, usein pitkän ja vaarallisen matkan uuvuttamana. Moni kärsii sotatraumoista, kaikki ovat joutuneet jättämään kotinsa, omaisuutensa ja kotimaansa.

Lääkäri Lotta Korhonen kuvaa, että pienten vaivojenkin takaa saattaa paljastua muuta.

”Ihmiset saavat toistuvasti tulla pienen oireen vuoksi. Kaikki potilaat ovat jossain määrin kokemustensa kuormittamia, mutta pyrimme poimimaan ne, jotka ovat erityisen stressaantuneita. Meillä on heille psykologista tukea tarjolla.”

Työ auttaa ymmärtämään turvapaikanhakijoita

Pakolaisleirillä työskentely on lääkäri Lotta Korhoselle avannut uudella tavalla niiden ihmisten tilannetta, jotka tulevat Suomeen turvapaikanhakijoina. Lääkäri Korhonen kuvaa, kuinka monella on takanaan kahden tai kolmenkin vuoden pakomatka. He ovat leirissä, eivät voi palata kotimaahansa, mutta eivät myöskään pääse eteenpäin. Turhautumista ja väsymystä jatkuvaan epävarmuuteen ja odottamiseen on paljon, lääkäri Lotta Korhonen sanoo.

”Työkokemus leirillä on auttanut paljon paremmin ymmärtämään näitä ihmisiä. Hahmottaa paljon paremmin mistä he ovat lähteneet. Koko Syyrian sodan tilanne ja mitä se tarkoittaa realisoituu tässä kun katsoo ja tapaa näitä ihmisiä.”

Lääkärinä Lotta Korhonen hoitaa jopa 50 potilasta päivässä. Osa ihmisistä jää mieleen, Korhonen kuvaa miettivänsä joskus, kuinka heidän tarinansa jatkuu. Omaa jaksamistaan hän hoitaa urheilemalla.

”Palautumiseen täytyy kiinnittää huomiota. Käyn töiden jälkeen lenkillä ja puran sillä tavalla päivän aikana päähän kertyneitä asioita.”

Toimittaja: Anna Gustafsson

 

 

Leave a Comment