Kielteisiä turvapaikkapäätöksiä luetaan kirkoissa ääneen

In Ajankohtaista, kirkko, turvapaikanhakijat by Anna Gustafsson0 Comments

2 minuuttia 52 sekuntia. Niin kauan kesti diakoni Anne Immoselta lukea yksi kielteinen turvapaikkapäätös Kampin kappelissa. Turvapaikkapäätöksessä myönnetään, että hakija kokee oikeutetusti henkensä olevan Afganistanissa uhattuna. Kielteinen päätös turvapaikasta Suomessa kuitenkin summaa muutamassa minuutissa ihmisen kohtalon. Edessä on paluu kotimaahan tai turvapaikan hakeminen jostain muusta maasta.

Kirkoissa eri puolilla Suomea on luettu kielteisiä turvapaikkapäätöksiä viime viikosta lähtien. Kampin kappelissa niitä lukevat vuoropäivinä diakoni Anne Immosen kanssa pappi Nanna Helaakoski.

Kielteisten turvapaikkapäätösten lukeminen aloitettiin kärsimyksen sunnuntaina eli huhtikuun ensimmäisenä viikonloppuna.  Matteuksen kirkkoherra Stefan Forsén korostaa, että päätösten lukeminen ääneen ei ole suunnattu yksittäisiä turvapaikkapäätöksiä kirjoittavia Migrin virkamiehiä vastaan.

“Kun luen turvapaikkapäätöksiä, ajattelen niitä kirjanneella virkamiehellä olleen myös suurta ymmärrystä turvapaikanhakijoiden tilannetta kohtaan. Virkailijoillakaan ei ole mitään turvapaikanhakijoita vastaan. Päätökseen kirjataan, että kaikki edellytykset turvapaikan myöntämiselle periaatteessa täyttyvät, mutta silti turvapaikkaa ei voida myöntää. Ja se johtuu taustalla olevasta poliittisesta päätöksestä”, kirkkoherra Stefan Forsén sanoo.

Monikulttuurisen työn koordinaattori Carre Lönnqvist Johanneksen seurakunnasta pitää tärkeänä, että kirkko seisoo vaikeassa tilanteessa olevien ihmisten rinnalla.

“Mielestäni on tärkeää, että meitä muistutetaan siitä absurdista ja epäoikeudenmukaisesta tilanteesta, jossa joitakuita pakotetaan palaamaan takaisin paikkaan ja olosuhteisiin, joita he ovat tänne paenneet”, Carre Lönnqvist sanoo.

Suomen luterilainen kirkko päivitti kirkkoturvakäytäntöään viimeksi viime syksynä. Sen mukaan kirkot auttavat muun muassa paperittomia turvapaikanhakijoita ja tarjoavat suojaa ja tukea kaikille apua pyytäville.

“Yhteiskunnassamme on avoin haava, kun monet turvapaikanhakijat tulevat karkotetuksi maastamme”, kirkkoherra Stefan Forsén sanoo. ”Päättäjiemme suulla olemme myös itse sanomassa, että turvapaikanhakijoilla on syytä pelätä henkensä edestä, mutta se ei silti riitä turvapaikan saamiseksi.”

Toimittaja: Anna Gustafsson

Leave a Comment