”Kaikilla on oikeus elää”

In Ajankohtaista, mielenosoitus, musiikki, pakolaiset, turvapaikanhakijat, vihapuhe by Anna Gustafsson0 Comments

Maaliskuun aurinko paistoi ja Rautatientori täyttyi ääriään myöten, kun ihmiset kokoontuivat osoittamaan tukensa paikalla jo kuukauden mieltään osoittaneille turvapaikanhakijoille. Tunnelma torin eteläpäädyssä oli rauhallinen ja iloinen. Poliisin Jouha-joukot, eli joukkojenhallinta, Helsingin ratsupoliisit ja kymmenittäin muita poliiseja pitivät eri mieltä olevat torin vastakkaisissa päädyissä.

Torin pohjoispäädyssä tunnelma olikin kiihtyneempi. Kun poliisi esti muut yhteenotot, ajautuivat turvapaikkapolitiikkaa vastustavat keskinäisiin kähinöihin. Iltapäivästä paikalla oli enää kourallinen ihmisiä.

Torin molemmissa päädyissä liehuivat Suomen liput. Ateneum oli nostanut julkisivulleen ison turvapaikanhakijoita puolustavan ilmoituksen. Torin toisen päädyn Kansallisteatteri puolestaan ilmoitti valomainoksessaan: ”Refugees welcome”.

Sisarukset Merilla ja Minerva olivat tulleet paikalle erityisesti musiikin vuoksi, mutta pitivät asiaa myös tärkeänä.

”Toivon, ettei mitään yhteenottoja toista mieltä olevien kanssa tänään tapahdu. Toinen puoli torista huutelee ihan absurdia tekstiä, ei sitä voi ottaa tosissaan. Jos he haluaisivat oikeasti keskustella, pitäisi edes yrittää olla asiallinen”, Merilla sanoi.

Konsertin avasi Ivah Sound. Keikkaa keikkaa valmistellut Thomas kertoi tulleensa paikalle mielellään.

”Olen itsekin maahanmuuttaja, sillä olen Kanadasta. Mielestäni ihmisoikeudet kuuluvat ihan jokaiselle. Meille oli tosi tärkeää tulla tänne ja näyttää, että kansainvälisyys on pelkästään hyvä asia.”

Pihta kertoi olevansa kokenut mielenosoituksissa kävijä ja päättäneensä jo hyvissä ajoin osallistuvansa myös rautatientorin mielenosoitukseen.

”Ihmisoikeudet ja seksuaalivähemmistöjen puolustaminen ovat minulle tärkeitä asioita ja saavat lähtemään kadulle. Mielenosoituksissa tulee hyvä fiilis, kun voi tavata ihmisiä, eikä tarvi yksin kotona näitä asioita miettiä. Tänäänkin on ollut hirmu hyviä keskusteluja.”

Räppäri ja yhteiskunta-aktiivi Hassan Maikal jututti kansanedustaja Ozan Yanaria.

Ivah Soundin Fyah-I tanssitti toria.

Karrar ja Raed olivat vaikuttuneita torin hienosta tunnelmasta ja yhteishengestä.

Toimittaja: Anna Gustafsson

 

Leave a Comment