Islamofobia on ennakkoluuloja ja vihaa

In Ajankohtaista, Islam, Maahanmuuttajanuoret, rasismi, vihapuhe by Anna Gustafsson11 Comments

”Ennen tiesin, minkä näköiseltä ihmiseltä saattoi odottaa rasistista huutelua. Nyt huutelija voi olla kuka tahansa, tavallisen näköinen pukumies matkalla töihin”, kuvaa eräs somalitaustainen nuori nainen tilannetta Suomessa. Islaminvastainen, rasistinen ilmapiiri on selvästi voimistunut.

Islamofobialla tarkoitetaan muslimivastaista rasismia, islamin vihaa tai kammoa, kaikkien tai useimpien muslimien pelkoa tai inhoa. Islamofobisessa ajattelussa jaetaan ihmiset meihin ja ulkopuolisiin. Ulkopuolelle jääneistä saadaan syntipukki monille ongelmille.

Islamofobiaa ilmenee Suomessa paljon, sanoo Nuoret Muslimit ry:n tiedottaja Hunderra Assefa. On ennakkoluuloja mediassa ja julkisessa keskustelussa. Islamofobia näkyy myös syrjintänä työelämässä tai koulussa. Islaminuskoisia suljetaan pois politiikasta, vallasta ja vastuusta. Lisäksi on fyysistä väkivaltaa sekä sanallista tai omaisuuteen kohdistuvaa väkivaltaa, kuten iskuja moskeijoihin. Kun Nuoret Muslimit teetti kyselyn islamofobiasta jäsenilleen, yli 85 prosenttia vastaajista ilmoitti kokeneensa, tai olleensa todistamassa islamofobiaa.

Viharikokset voimakkaassa kasvussa

Islamofobisessa ajattelussa unohtuu Islamin moninaisuus. Islamofoobikko näkee ihmisen yhden asian kautta ja olettaa yksittäisen muslimin edustavan koko uskontoa. Käsitys Islamista on kapea. Pelko, inho ja viha kohdistuvat niin ihmisiin, kuin itse uskontoonkin.

Netin vihapuhe on jo tuttu ilmiö. Vihapuhe ja rasistinen kirjoittelu johtaa myös tekoihin. Poliisin tietoon tulleiden viharikosten määrä kasvoi viime vuonna yli 50 prosenttia.  Myös uskontoon kohdistuneiden epäiltyjen viharikosten määrä kasvoi. Vuonna 2015 poliisi kirjasi 133 epäiltyä uskontoon tai elämänkatsomukseen kohdistunutta viharikosta. Hieman yli puolessa tapauksista kyse oli islaminuskosta.

Hunderra Assefa kertoo, että islamofobia kadulla kohdistuu erityisesti naisiin, joita tönitään, heidän päälleen syljetään tai heitä nimitellään. Uskonnonmukainen pukeutuminen tekee musliminaisista helposti tunnistettavia kohteita vihalle. Nuoret Muslimit järjestönä saa oman osansa vihapostista, joita tulee niin sähköpostiin, kuin Facebookin kautta.

pepole praying to allah god of Islam on sunset.

Medialukutaidolla islamofobiaa vastaan

Islamofobia ei ole mikään Suomen erityispiirre, vaan eri puolilla Eurooppaa on islaminvastaisia liikkeitä ja kampanjoita. Sosiaalinen media ruokkii ja vahvistaa omalta osaltaan islaminvastaisuutta.

Hunderra Assefa pahoittelee, että tutkimustenkin mukaan suuri osa suomalaisista saa jo pääuutisensa sosiaalisen median kautta. Keskittymiskykymme on digitaalisessa maailmassa lyhentynyt, haemme helposti ymmärrettäviä ja valmiiksi ajateltuja 30 sekunnin uutispätkiä. Assefa peräänkuuluttaa parempaa medialukutaitoa yhtenä keinona taistella islamofobista ilmapiiriä vastaan.

”Sosiaalisen median uutissyötettä on helppo lukea”, Hunderra pohtii. ”Mutta kun oikeasti aletaan debatoimaan erilaisista asioista, pitää alkaa tarkastella ilmiötä eri kanteilta ja näkökulmista. Se onkin monille paljon hankalampaa, eikä aika tai kärsivällisyys riitä. Me haluamme sellaista, joka on helposti ymmärrettävää, eikä vaadi liikaa analysointia. On liian helppo omaksua mustavalkoinen uutisointi”, Hunderra Assefa sanoo.

Nuoret muslimit huolena

Hunderra Assefa on erityisen huolestunut Suomen nuorista muslimeista, jotka kasvavat islaminvastaisessa ilmapiirissä. Pahimmassa tapauksessa vihamielinen ilmapiiri syrjäyttää nuoria ja saattaa irtaannuttaa heidät kokonaan yhteiskunnasta. Toisaalta osa nuorista käsittelee asiaa voimavarojensa kautta.

”Joissain tapauksissa islamofobia sytyttää nuoressa sellaisen kipinän, että hän haluaa kyseenalaistaa ja puhua näistä asioista”, Hunderra Assefa kuvaa. ”Nuori haluaa luoda paremman yhteiskunnan itselleen ja muille, jotka kärsivät samasta asiasta. Parhaassa tapauksessa nuoren identiteetti vahvistuu. Mutta haluammeko, että kenenkään on pakko käsitellä asia näin raskaalla tavalla?”

Toimittaja: Anna Gustafsson

Comments

 1. ´´ Pahimmassa tapauksessa vihamielinen ilmapiiri syrjäyttää nuoria ja saattaa irtaannuttaa heidät kokonaan yhteiskunnasta´´

  Ja sitten kun noin käy että Musliminuori syrjäytyy niin teillä on jo syntipukki valmiina, kaikki on kantaväestön vikaa vaikka syrjäytynyt henkilö ei olisikaan koskaan joutunut rasismin uhriksi. Tataarit ovat eläneet tässä maassa jo pitkään aivan rauhallista elämää ja ovat täysin integroituneet kantaväestöön. siinä teille loistavaa mallia miten tulee toimia, Muslimit siis voivat sopeutua Suomeen mutta tuolla jatkuvalla kantaväestön syyttelyllä luotte vain lisää vihaa tähän maahan.

  1. Author

   Hei, päivittäinen rasismin kokeminen on nuorelle hyvin raskasta. Valitettavasti huutelu, syrjintä, nimittely ja näiden näkeminen, kohdistuneena esimerkiksi omaan äitiin on arkipäiväistä monelle maahanmuuttajanuorelle. On väärin, että kukaan nuori ihminen joutuu kokemaan sellaista. Kirjoitat, että et halua lisää vihaa tähän maahan. Olen ihan samaa mieltä! Onneksi voimme jokainen puuttua, jos näemme toista ihmistä kohdeltavan huonosti. Ei hyväksytä vihaa osaksi suomalaista yhteiskuntaa! Ystävällisin terveisin, Anna

 2. P.s Islamin arvostelu on kriminalisoitu useimmissa muslimimaissa ja rangaistukset ovat ankaria. Mitä mieltä olette, onko muslimimaissa vähemmän vihaa kuin niissä maissa, joissa islamia saa arvostella vapaasti? Jos on, miksi ihmiset sitten pakenevat muslimimaista valtavina ihmisvyöryinä?

  Voidaanko tästä vetää johtopäätös, että Islamin arvostelun kieltäminen (tai kriminalisoiminen) ei vähennä vihaa eikä väkivaltaa? Mielestäni voidaan. Se pikemminkin lisää sitä.

  1. Author

   Hei,
   Maailma, jossa elämme, tuntuu nyt hyvin epävarmalta: on paljon sotaa, epävakautta, heikkoja yhteiskuntia ja väkivaltaa, sekä miljoonia ihmisiä, jotka ovat joutuneet näistä syistä jättämään kotinsa. On luonnollista, että me kaikki tunnemme näissä oloissa pelkoakin: vaikuttaako maailman epävarmuus minun elämääni? Onneksi meidän ei kenenkään tarvitse kantaa koko maailmaa olkapäillämme: riittää kun yritämme tehdä omasta asuinympäristöstämme sellaisen, että siellä on kaikilla hyvä olla. Voisit miettiä, missä määrin omassa ajattelussasi haet syntipukkia pelkoihin ja epävarmuuteen esimerkiksi Islam-uskonnosta tai sen edustajista? Voisi olla mielenkiintoista, jos sinulla olisi mahdollisuutta tutustua esimerkiksi muslimiin, vaikkapa turvapaikanhakijaan ja kuulla taustoja vaikkapa sille, mistä syystä hän on joutunut jättämään oman maansa, ja minkälaisista oloista on tänne saapunut. On mielenkiintoista avoimin mielin oppia lisää uusista kulttuureista, tietoahan ei koskaan voi olla liikaa. Vähemmän vihaa, enemmän avointa mieltä!Ystävällisin terveisin, Anna

  2. Hyvä JK,

   jouduin poistamaan ison osan viestistäsi, koska siinä oli esitetty rankkoja väitteitä ilman lähdeviitteitä. Kriittisyys on tervetullutta ja uskonnon käyttämistä poliittisena työkaluna pitää saada arvostella, eikä sillä moraalittomien tekojen oikeuttamistavoi hyväksyä. Emme voi kuitenkaan sallia kokonaisen uskontokunnan jäsenten yleistämistä. Jatkossa yhtä rankkojen väitteiden esittäminen vaatii tuekseen lähdeviitteet.

 3. Niissä maissa joissa on muslimivähemmistö, käydään kiivasta keskustelua ihmisoikeuksista.

  EDIT: Hyvä Totuudentorvi,

  esitit rankkoja väitteitä ilman faktapohjaisia lähteitä. Väitteesi ihmisoikeuksista vaatisi todennetut lähteet. Väitteesi asian todenmukaisuudesta vaatisi myös todennetut faktapohjaiset lähteet. Esimerkiksi Saudi-Arabian tai Turkin ihmisoikeustilanteen arvostelu on hyväksyttyä ja jopa toivottavaa, näistä aiheista on julkaistu myös paljon luotettavia uutisia. Toivoisin kuitenkin, että tällaisen asian esille tuomisessa otettaisiin selvästi esille se miten ne liittyvät islamofobiaan Suomessa.

  Terveisin,
  sivuston moderointi

  1. Author

   Hei,
   hienoa, että olet kiinnostunut ihmisoikeuksista. Olenkin sitä mieltä, että niiden puolustaminen kuuluu meille kaikille. Meillä Suomessa kaikki ovat samanarvoisia, hieno asia, joka ei valitettavasti toteudu kaikkialla maailmassa. Onneksi voimmme jokainen tehdä oman osuutemme ihmisoikeuksien eteen ja puolustaa niitä, jotka ovat heikommassa asemassa.
   Ystävällisin terveisin, Anna

 4. Fundamentalismin varjo leijuu Husbyn yllä, kirjoittaa Zeliha Dagli

  http://www.svd.se/feodal-machokultur-rader-i-fororten/om/ledare

  Zeliha Dagli nimenomaan perää normaalia kanssakäymistä eikä sukupuoleen perustuvaa erottelua, mutta nämä eri maista tulleet muslimit alkavat kytätä toisiaan, huorittelevat kahvilaan kokoontuneita naisia ja usuttavat jopa näiden naisten lapset nimittelemään äitejään ja vaatimaan heitä pysymään kotona.

  Kunniaväkivalta suomessa
  http://www.aamulehti.fi/kotimaa/kunniavakivalta-rantautui-suomeen-mutta-siihen-ei-osata-puuttua-23721966/

  Jokainen on tervetullut Suomeen, jos hyväksyy länsimaisen yhteiskunnan arvot. Mies ja nainen ovat keskenään yhdenvertaisia, hyväksyy seksuaalivähemmistön oikeudet. Uskonnosta saa myös erota, sehän on melkoinen ongelma maahanmuuttajayhteisössä, että siellä ei katsota hyvällä, jos henkilö päättää luopua islamista. Kirkosta voi erota netissä ja kellään ei kiinnosta, miten islamin kohdalla?

  1. Hyvä AP,

   The Telegraphin teettämä surveyta ei voida pitää tutkimuksena. Uutisessa ei myöskään ollut suoraa linkkiä tutkimukseen, jotta siihen olisi voinut perehtyä.

   Myös linkkaamasi Politicon Leon De Winter kolumnin poistin, koska kyse oli mielipidekirjoituksesta, eikä tutkimuksesta jolloisen sen esitit. Mikäli tiedät, että aiheesta on tehty tutkimusta oletko hyvä ja linkkaat tutkimukset tänne, etkä esitä tiedetysti poliittisesti latautuneita artikkeleja ja kolumneja tutkimuksina.

   The Daily Telegraph on verrattavissa poliittiseen viestintään ja Leon De Winter on tunnettu poliittinen provokaattori. Heidän kirjoitustensa linkittäminen ei ole sinänsä syy poistaa niitä vaan se, että esitit ne tutkimuksina.

   Näköjään deletoin pois myös linkkaamasi Expressenin jutun mikä ei ollut tarkoitus, ja se on taas tässä http://www.expressen.se/nyheter/longread/utanforskapet-inifran/hbtq-hatet-de-sa-att-de-skulle-valdta-oss-ratt

   Terveisin,
   sivuston moderointi

  1. Lisäkysymyksenä vielä sinullekin: Voisitko tuoda esille miten relevantisti tuo tutkimus liittyy islamofobiaan Suomessa?

   Vaikka toisen osapuolen asenteet olisivat mitä, niiden käyttäminen toisen osapuolen kritisointiin on muodollisesti ongelmallista. Esimerkiksi jos Kallen asenne koulua kohtaan on huono, niin sitä ei voida käyttää argumenttina hänen luokkatoverinsa kouluasennetta kohtaan vaikka se olisi yhtä huono. Asenteet voivat olla riippuvaisia tai riippumattomia toisistaan. Mikäli asenteet ovat riippumattomia toisistaan, niiden rinnastaminen on turhaa, koska asenteen muodostumisessa ei ole keskinäistä dynamiikkaa. Jos taas asenteet ovat riippuvaisia toisistaan niin silloin niiden arvostelussa pitääkin keskittyä keskinäiseen dynamiikkaa. Aiheeseemme liittyen, mikäli islamofobia ruokkii länsivastaisuutta, niin siihen tulee puuttua ja toisinpäin.

   Meillä asiaa voisi miettiä sen kautta olemmeko tehneet tarpeeksi sen eteen, että muslimit tuntevat olonsa turvalliseksi ja heidän ei tarvitse puolustaa olemassaoloaan.

   Vielä lisäksi kaksi vääryyttä ei tee oikeutta eli muslienemmistöisen maan asenteet eivät voi oikeuttaa meidän asenteitamme. Marokkolaisten homofobia ei siis voi oikeuttaa islamofobiaa Suomessa.

Leave a Comment