Haussa suomalainen ystävä

In Ajankohtaista, turvapaikanhakijat, vapaaehtoistyö by Anna Gustafsson0 Comments

Moni Suomeen saapunut turvapaikanhakija toivoo itselleen suomalaista ystävää, jonka kanssa voisi opetella kieltä ja kulttuuria. Suomalaisiin ei kuitenkaan ole ihan helppo tutustua ja moni jää siksi yksin. Suomen Punainen Risti järjestää monenlaista ystävätoimintaa, joka yhdistää suomalaisia ja uusia tulijoita. Vapaaehtoiset kertovat kokemuksistaan.

Barbara:

”Lähdimme mukaan tukikummitoimintaan yhdessä mieheni kanssa. Tukikummi on ystävä alaikäiselle turvapaikanhakijalle hänen aikuistuessaan. Nämä noin 17-vuotiaat pojat asuvat ennen täysi-ikäisyyttään ryhmäkodeissa, mutta heti täytettyään 18 vuotta heidät laitetaan omilleen. Moni heistä ei halua vielä asua yksin vieraassa maassa. Ymmärrän se todella hyvin, eiväthän monet suomalaisetkaan sen ikäiset pojat ole valmiita asumaan omillaan. Me olemme mieheni kanssa ihan tavallinen suomalainen pariskunta, ja haluamme omalta osaltamme auttaa näitä lapsia. Me olemme kummeina 17-vuotiaalle alun perin afganistanilaiselle pojalle. Olemme tavanneet hänen asuntolassaan ja kävimme yhdessä kävelyllä. Kun hän sai tiedon, että pääsee syksyllä peruskouluun, juhlimme sitä viemällä hänet syömään sushia, ensimmäistä kertaa. Tukikummi sitoutuu ystäväksi vuoden ajaksi, mutta minulla on ajatus, että tuki jatkuisi pidempäänkin. Mutta ihan kuin kaikissa ystävyyssuhteissa, molempien pitää haluta sitä. Kun lähdimme tukikummeiksi, oli meillä mielessä, että ehkä hän joskus puolestaan auttaa meitä.”

Taina Raiski, SPR:

”Suomi-kamutoiminta alkoi keväällä vuosi sitten ja tähän mennessä on yhdistetty jo 100 ystäväparia. Ystävätoimintaan pääsee suorittamalla kolmen tunnin kamu-kurssin, jonka aikana käydään läpi ystävätoiminnan muotoja ja tutustutaan muihin. Valtaosa turvapaikanhakijoista, jotka ovat vailla suomalaista ystävää, ovat todella yksin. He ovat saattaneet olla pitkäänkin vastaanottokeskuksessa ja kuntapaikan saatuaan he muuttavat omilleen, usein vajaalla kielitaidolla. Useimmat ovat todella innokkaita harjoittelemaan suomen kieltä, mutta moni on sanonut, että suomalaisiin on vaikea tutustua. Olen kuullut turvapaikanhakijoilta, etteivät he esimerkiksi tunne yhtään ainutta suomalaista. Suomi-kamuista on tullut pelkästään positiivista palautetta. Maahanmuuttajat ovat tunteneet ylpeyttä suomalaisista ystävistä. Suomalaiset vapaaehtoiset ovat monesti sanoneet, että ystävätoiminta on ollut hyvin avartava kokemus.”

Leena Sucksdorf:

”Tulin mukaan Suomi-kamuksi tämän vuoden alusta. Olen joskus vuosia sitten tehnyt vapaaehtoistyötä ja olen kiinnostunut muista kielistä ja kulttuureista. Toivoin alun perin ystäväksi perhettä, jossa olisi isompia lapsia. Sen sijaan sainkin ystäväkseni 34-vuotiaan irakilaisen miehen. Vähän arvelutti miten ystävyys toimii, mutta kävi ilmi, että meillä on yhteinen kiinnostuksen kohde, teatteri. Ystäväni on myös poikani ikäinen ja työskenteli aikaisemmin samalla alalla kuin poikani. Hän on myös todella kiinnostunut oppimaan suomea, ja minulla on osaamista sen opettamiseen. Olemme tavanneet kahvilla ja kävelyllä ja hän on myös tavannut perheeni. Yhdessäolo on luontevaa, jos se ei toimisi, ei ystävyyttä väkisin voisi pitää yllä. Ystäväni on kertonut, että hän on kuullut negatiivisia kommentteja suomalaisilta ja on tullut varovaisemmaksi sen seurauksena. Itse uskon vahvasti, että jos tutustumme ihmisiin yksilöinä huomaamme, miten samanlaisia kaikki olemme. Samanlaiset asiat liikuttavat meitä.”

Tuula Linsiö:

”Asumisapu-toiminta tukee turvapaikanhakijoita löytämään asunnon sen jälkeen, kun oleskelulupa on myönnetty. Kotia myös laitetaan yhdessä. Tutustuin vapaaehtoisena auttamaani perheeseen jo vastaanottokeskuksessa. Olen ollut hyvin vaikuttunut heidän tarinastaan. Vaikka kyseessä on asumisapu, apuni on muuttunut asunnon saamisen jälkeen oikeastaan ystävätoiminnaksi. Maahanmuuttajat jäävät Suomessa todella helposti yksin, auttamisessa pitää olla myös jatkuvuutta. Olen oppinut tästä vapaaehtoistyössä paljon ja se on todella antoisaa. Suosittelen kaikille, vapaaehtoisia tarvitaan lisää.”

Kuvassa myös Keijo Rautanen maahanmuuttajien työllistämistä edistävästä Hakemusapu-toiminnasta sekä SPR:ssä vuodesta 1985 vapaaehtoistoiminnassa mukana ollut Jukka Rousimo.

Teksti ja kuvat: Anna Gustafsson

Jos olet kiinnostunut ystävätoiminnasta ota yhteyttä!

Tukikummiksi alaikäiselle yksin tulleelle turvapaikanhakijalle: maria.koskijoki@punainenristi.fi

Suomi-kamu –ystäväksi maahanmuuttajalle: suomikamu@outlook.com

Asumisapu –toiminta uusille tulijoille: eva.kuhlefelt@punainenristi.fi

 

 

Leave a Comment