“Yleistäminen ei kannata”

In Ajankohtaista by Anna Gustafsson0 Comments

ABDUL

Tuntuu pahalta. Tuntuu, että missään ei ole enää turvallista. Aluksi ajattelin, että koko asia ei voi olla totta, että Suomessa ei voi tapahtua tuollaista. Liikun itse enimmäkseen ystävien kanssa, joten minua itseäni ei pelota. Olen ollut nyt vuoden Suomessa, enkä ole kokenut vihaa tai rasismia, mutta tämä tapahtuma saa minut ajattelemaan, että voin joutua kohtaamaan sellaistakin.

ASSAD

Haluaisin kaikkien ymmärtävän, että yleistäminen ei kannata. Kaikki maahanmuuttajat eivät ole samanlaisia. Nyt meidän suomalaisten pitäisi puhaltaa yhteen hiileen, olemme kaikki samanarvoisia. Olisi myös hyvä, että ihmiset miettisivät mitä lukevat esimerkiksi netistä. Kaikki ei ole totta, otsikot voivat olla vaikka minkälaisia, mutta totuus on jotain ihan muuta. Itse en pelkää, mutta kyllähän tuollainen tapahtuma haittaa yleistä turvallisuutta. Kuulin tänään, että joku moottoripyöräkerho olisi tulossa Helsinkiin ja se ei kyllä lisää ainakaan minun turvallisuudentunnettani.

FARU

Liikun keskustassa enimmäkseen ystävien kanssa. Olen tosiaankin huomannut, että jännitteet ovat lisääntyneet. Minuakin pelottaa tuollainen tapahtuma. Mietin, alkaako väkivalta lisääntyä myös täällä.

NAYLA

Turun tapahtumien jälkeen minuakin on alkanut pelottaa. Mietin niitä nuoria turvapaikanhakijoita, jotka eivät ole saaneet oleskelulupaa. Moni heistä on masentunut. He ovat tulleet tänne saadakseen paremman elämän, mutta se on vaikeaa, jos on tullut ilman lupaa. Pelottaa myös, että tästä joku saa päähänsä kostaa. Toisaalta, kyllä minuakin suututti niin paljon, että minulle tuli halu kostaa. Mutta verta ei saa vuodattaa, se on väärin. Ihmisiä ei saisi leimata, että kun on muslimi, on tietynlainen. Mietin kyllä hiukan, missä liikun tämän jälkeen.

LAYLA

Minua pelottaa. Pelottaa, jos joku tulee kadulla vastaan, että mitä jos sillä on puukko. Minua ei pelota niinkään toiset nuoret, mutta pelkään joitakin aikuisia. Kavereiden kanssa liikkuessa on turvallisempi olo.

ALLA

Olen todellakin huomannut, että Turun tapahtumien jälkeen asiat ovat muuttuneet. Olen kuullut ystäviltäkin, että jotkut katsovat perään oudosti. Minulle ei ole koskaan huudeltu, mutta joillekin kavereille on. Some on ihan täynnä keskustelua tästä, osa siellä olevasta tiedosta on vielä väärin, esimerkiksi, että hyökkääjä olisi huutanut ”allahu akbar”. Siellä liikkuu myös kostoviestejä, että halutaan kostaa Turun iskut jollekin. Liikun nyt mieluummin porukassa, silloin ei niin helposti tapahdu mitään.

Nuorisoasiainjohtaja Mikko Vatkan kirjoitus Turun tapahtumien jälkeen:

 

Jos tapahtuma on herättänyt sinussa ajatuksia, niitä on hyvä jakaa muiden kanssa. Paras tapa on keskustella ystävien ja muiden luotettujen kanssa. Voit myös kirjoittaa ajatuksiasi Safe stadin sivuille, ota yhteyttä toimittaja Anna Gustafssoniin anna.gustafsson@hel.fi tai www.facebook.com/safestadi insta: Safestadi #safestadi #munstadi

Leave a Comment